Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomie‘Probiotica kan kreupelheid verminderen’

‘Probiotica kan kreupelheid verminderen’

Een gezond vleeskuiken.
Een gezond vleeskuiken.
Het inzetten van probiotica kan kreupelheid bij vleeskuikens verminderen en is daarmee een effectief alternatief voor het inzetten van antibiotica.

Dat zei Professor Robert Wideman uit de Verenigde Staten dinsdag 10 november op het symposium The Multifacets of Gut Performance and Lameness in Gent, dat was georganiseerd door Biomin en Panagro Health & Nutrition.

Zes jaar geleden is Wideman begonnen met onderzoek naar kreupelheid veroorzaakt door bacterie infecties (BCO Lameness) omdat het steeds meer voorkomt in de VS en Europa, schrijft Panagro Health & Nutrition in een persbericht. Een eerste oorzaak is het enorme groeipotentieel van het moderne vleeskuiken, zegt Wideman.

De snelle en vooral vroege groei zorgt voor een hoge belasting op een onvolgroeid bot. Hierdoor worden de groeischijven dikker en zijn ze gevoeliger voor kleine scheurtjes, legt hij uit.

Bacteri tasten heupkop aan

Deze beschadigingen komen vooral voor op het bovenste gedeelte van het bot, zoals de heupkop, omdat het bovenste gedeelte twee keer zo snel groeit als het onderste. Door deze schade in de groeischijf kunnen bacteri daar makkelijker koloniseren en tasten ze de heupkop aan. In het ergste geval leidt dit tot heupkopnecrose waarbij de kuikens zichtbaar kreupel zijn, zegt de Amerikaanse Professor.

Bij uitbraken van kreupelheid hebben Wideman en zijn collegas tientallen bacteriesoorten kunnen aantonen die zich in het bot bevonden. Hierbij stuitte ze niet alleen op de Enterococcus cecorum maar er werden ook Staphylococcen, Streptococcen, Salmonellas en E. coli gevonden. Verondersteld wordt dat de bacteri via de darm in de bloedsomloop terecht komen waardoor ze het bot kunnen bereiken. Een lekkende darm (leaky gut) is hier de oorzaak van.

Lekkende darm

Volgens de Belgische onderzoekerGunther Antonissen, die de bijna honderd bezoekers op het symposium toesprak, zijn er meerdere factoren die een lekkende darm veroorzaken. Naast voersamenstelling, pathogenen en managementfactoren heeft hij aangetoond dat ook mycotoxinen een oorzaak kunnen vormen.

Al deze factoren hebben ook een negatieve invloed op het evenwicht tussen gunstige en schadelijke bacteri in de darm. Het toedienen van gunstige bacteri, oftewel probiotica, heeft een positieve invloed op dit evenwicht, zegtAntonissen.

Probiotica vermindert kreupelheid

In vijf onafhankelijke experimenten heeft Professor Wideman bewezen dat probiotica het percentage kreupele kuikens aanzienlijk verminderd. De redenering hierachter is dat probiotica ook de productie van de beschermende slijmlaag in de darm bevordert en een gunstig effect heeft op het dichthouden van de darmcellen (tight junctions). Hierdoor kunnen er geen ongewenste bacteri in de bloedbaan terecht komen en letsel veroorzaken in de heupkop.

Een praktijkervaring in Nederland bevestigt het resultaat uit de experimenten. Gino Tottvan Panagro presenteerde een proef waarin het gebruik van antibiotica werd voorkomen door het toepassen van PoultryStar, een geregistreerd product met meerdere pluimvee specifieke bacteriestammen inclusief prebiotica.

Prebiotica

Professor Richard Ducatelle liet zien dat het tegelijk toedienen van pro- en prebiotica een synergetisch effect heeft en ook wel synbiotica wordt genoemd. Prebiotica is onverteerbaar voor de gastheer maar dient als voeding voor de gunstige bacteri in het onderste gedeelte van darm. In dit gedeelte produceert zon 60 procent van de bacteri boterzuur waardoor het toevoegen van boterzuur als additief overbodig kan zijn.

Op woensdag 18 november zal Professor Wideman zijn expertise delen in een webinar. Inschrijven voor de webinar is gratis.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Tekst: Panagro Health, Nutrition

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top