Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomie'Vleesvervangers vetter en zouter dan vlees'

'Vleesvervangers vetter en zouter dan vlees'

Veel vleesvervangers bevatten nogal wat meer zout en vet dan een gemiddeld vleesproduct en zijn dus zeker niet per definitie gezonder.

Dat blijkt uit onderzoek door het Belgische wetenschappelijke maandblad Eos, dat 240 producten onder de loep nam, die in de markt gezet zijn als mogelijk alternatief voor vlees.

Talloze pseudo-burgers, namaakworsten, nep-balletjes en groente-schnitzels blijken regelmatig vetter en zouter te zijn dan geacht wordt gezond te zijn voor de mens. Bovendien bevatten de producten minder eiwitten dan verwacht, meldt vlees.nl.

Samenstelling loopt uiteen

De samenstelling van de producten loopt nogal uiteen. Eos kijkt naar 5 groepen nutriten: eiwitten, vetten, zout, ijzer en vitamine B12. Voor eiwitten blijkt 10 gram per 100 gram vleesvervanger een mooie streefwaarde te zijn. Eos vond eiwitgehaltes van 3 tot 33,4 gram. Ongeveer een kwart van de vervangers blijft echter steken onder de streefwaarde van 10 procent.

Aan vetten zou in een vleesvervanger niet meer dan 10 gram per 100 gram moeten zitten, waarvan liever niet meer dan 5 gram verzadigd. Bijna de helft van de producten komt daar bovenuit. De gemeten vetgehaltes varieerden van 0,5 tot 25 gram per 100 gram, verzadigd vet van 0 tot 11 gram per 100 gram.

Norm zout niet gehaald

Ook wat betreft het zout ziet het er voor de alternatieven niet best uit. De norm voor vers vlees - maximaal 100 milligram natrium per 100 gram product - wordt maar door vier producten gehaald.

Lees het volledige artikel op vlees.nl.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Tekst: vlees.nl

Beeld: Meatless BV

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top