Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieSlachterijen zien aantal Campylobacter besmettingen dalen

Slachterijen zien aantal Campylobacter besmettingen dalen

Van 2009 tot 2015 is het aantal pluimveevleesproducten met een hoge Campylobacterbesmetting van 9,8 naar 5,0 procent gedaald. Daarnaast is het aantal Campylobacter besmette vleeskuikenkoppels dat wordt aangevoerd bij Nederlandse slachterijen in 2015 gedaald naar 43,1 procent tegenover 53,0 procent in 2011.

Dat constateren Nederlandse pluimveeslachterijen, meldt de overkoepelende organisatie Nepluvi dinsdag 5 april in een persbericht. De Nederlandse pluimveesector is nu een aantal jaren bezig om Campylobacter besmettingen op pluimveevlees te verminderen.

Slachterijen proberen bijvoorbeeld het aantal besmettingen te verminderen door de toevoeging van extra was-stappen in het slachtproces. Bovendien wordt bekeken of het verbeteren van de bedrijfshygie en het plaatsen van vliegennetten bij vleeskuikenhouders besmetting kan voorkomen.

Ook neemt Nepluvi deel aan het door de EU gesubsidieerde project Campybro, waarbij het effect van toevoegingen aan het voer op het aantal Campylobacter bacteri in de darmen van kippen wordt onderzocht.

Nederland voorbeeldland

De Nederlandse aanpak mag, zeker ook in vergelijking met andere landen waar de campylobacterniveaus niet of nauwelijks dalen, succesvol worden genoemd, schrijft Nepluvi.

Daarom komt de Europese Food and Veterinary Office begin april 2016 met een aantal vertegenwoordigers naar Nederland om een week lang te bekijken welke maatregelen zowel op de vleeskuikenbedrijven als de pluimveeverwerkende bedrijven worden genomen. Er kan dus met recht worden gezegd dat Nederland op dit gebied door de Europese Commissie als gidsland wordt gezien, aldus Nepluvi.

Campylobacter

Campylobacter is een bacterie die voor kan komen in onder andere de natuur, op groenten en in hetdarmstelsel van dieren. Ook in het darmstelsel van kippen kan (frequent) Campylobacter voorkomen.Kippen zelf worden niet ziek als ze deze bacterie bij zich dragen.

Campylobacter kan bij mensen, als ze grote hoeveelheden van de bacterie binnenkrijgen, voedselinfecties met diarree, koorts en buikkrampen veroorzaken. Vooral kinderen van 1 tot 4 jaar hebben een verhoogde kans op besmetting.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top