Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieDuurzaam voeren van opfok naar leg

Duurzaam voeren van opfok naar leg

Duurzaam voeren van opfok naar leg loont want een goede start is het halve werk. De opfok van leghennen duurt geen zeventien of achttien weken maar dertig en is dus belangrijk voor opfokker en legpluimveehouder.

Als de eerste 30 weken van een koppel goed verlopen, presteert het koppel meestal de hele legperiode goed," vertelde John Achterstraat, sectorhoofd legpluimvee bij De Heus Voeders B.V., donderdag 7 april op de Pluimveerelatiedag in Barneveld.

Goede opfok belangrijk
Als je het aandeel van de opfok ten opzichte van de gehele legperiode bekijkt is de investering in kapitaal en kilogram voer gering. In 25% van de tijd investeer je in de opfokperiode 23% van het kapitaal en 11% van de kilogrammen voer ten opzichte van de legperiode," aldus John Achterstraat. Investeren in een goede opfok en een goed opfokvoer is dan ook rendabel. Een gemeenschappelijk doel van de pluimveehouder, opfokorganisatie en voerproducent. Opfokken duurt tot 30 weken tot de piek in legpercentage, voeropname en een goed gewicht is bereikt.

Nieuwe uitdagingen: onbehandelde hennen, antibioticareductie en duurzame grondstoffen leiden tot steeds minder gecontroleerde omstandigheden. Daarom is het nu tijd voor een nieuwe visie. We voeren kippen voor de aanzet van vlees, veren en eieren.

Specifieke behoefte
Hij vergeleek de humane met de pluimveevoeding. Een mens met een ontsteking of gebroken been verliest spiermassa. Vergelijk dat met een opfokhen die een enting krijgt. Dat kost energie. Om gewichtsverlies na een enting te voorkomen zijn eiwiten met specifieke aminozuren nodig," zei John Achterstraat. De aminozuurbehoefte voor de aanzet van veren is compleet anders dan voor vlees en eieren. De samenstelling van het opfokvoer kun je aanpassen om gewichtsverlies na enting te voorkomen.

Vezel belangrijkste uitdaging
De behoefte van de kippen zal de komende jaren veel veranderen door onbehandelde snavels en verhoogde activiteiten. De vezelfractie, ruwe celstof, is jarenlang een ondergeschoven onderzoeksitem geweest. Dat zal de komende jaren veranderen," voorspelt John Achterstraat. Een goede darmgezondheid is belangrijk voor de opfokhen om voldoende voer op te kunnen nemen en goed te kunnen benutten, voor het gedrag en het weerstandsvermogen. De darmgezondheid kun je goed houden door vezels in het voer. Volgens Achterstraat zijn vezels de uitdaging voor de sector de komende tijd. Een opfokvoer moet goed in balans zijn: te luxe gevoerde opfokhennen kunnen een dip krijgen na overplaatsen en zullen niet het beste presteren in de legperiode. Te schraal gevoerde opfokhennen kunnen minder weerstand en minder goed ontwikkelde organen hennen en daardoor zullen ook niet de best legprestaties leveren. Investeer als sector in de opfok; een gezamenlijk belang.


Foto van Monique van Loon
Tekst: Monique van Loon

Monique van Loon – van Duijnhoven is opgegroeid op een pluimveebedrijf met vleeskuikenouderdieren in Brabant. Monique heeft na haar opleiding aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch ruim twintig jaar in het pluimveebedrijfsleven gewerkt als bedrijfsadviseur en communicatiespecialist pluimvee. In 2010 startte ze haar bedrijf AgriContent met als specialisme pluimvee. Ze denkt mee met de redactie en schrijft als freelancer voor Pluimveeweb.

Beeld: De Heus Voeders

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top