Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
Het Pluimvee Symposium logo
  • Home
  • Nieuws leg
  • Nieuws vlees
  • Innovatieprijs
  • GD sessie
Het Pluimvee SymposiumEconomieFelle discussies tijdens Pluimvee Symposium Vlees

Felle discussies tijdens Pluimvee Symposium Vlees

Een vegetarische slager die tegen megapluimveebedrijven is en zelf de grootste ter wereld wil worden. Scharrelvleeskuikenhouders die graag eens mee willen lopen met een vleeskuikenhouder die 0,5 tot 1 miljoen dieren heeft. En reguliere vleeskuikenhouders die stellen dat het dierenwelzijn op grote bedrijven vaak beter is. Het waren uitspraken van de deelnemers aan de discussie tijdens het onderdeel De pluimveewereld draait door woensdagavond 25 mei op het Pluimvee Symposium Vlees.

Tafelgast Jaap Korteweg eigenaar van de vegetarische slager wil zelf graag de grootste ter wereld worden of hoopt dat vleesvervangers binnen 20 jaar meer verkocht worden dan vlees omdat hij tegen de intensieve veehouderij is.

Vroeger hield ik van alle vlees, bijvoorbeeld een gegrilde kip, zegt hij na een vraag van discussieleider Felix Rottenberg. Korteweg focust zich op de smaak van vleesvervangers en vooral daarom is hij zo succesvol. Zo stijgt de omzet van de vegetarische slager dit jaar naar 10 miljoen euro, terwijl deze zes jaar geleden slechts 200.000 euro was.

Veel minder landbouwoppervlakte nodig

Nu hebben vleesvervangers een marktaandeel van 2 procent. Korteweg hoopt dat dit binnen 20 jaar stijgt naar 20 procent. Hij verwacht dat het aandeel daarna zelfs naar 80 procent kan groeien omdat vleesvervangers goedkoper worden als de productie stijgt.

Voor de productie van vleesvervangers heb je slechts 30 procent van de landbouwoppervlakte nodig in vergelijking met vleesproductie, beweert Korteweg. Dit is volgens het een belangrijke reden dat consumenten hiervoor gaan kiezen in plaats van vlees.

Megabedrijven

Volgens Korteweg is er veel maatschappelijke weerstand tegen megaveehouderij bedrijven. Vleeskuikenhouder Patrick van den Hurk betwijfelt dit en stelt dat het dierenwelzijn vaak zelfs beter is op grote vleeskuikenbedrijven.

Tafelgast en Volwaard vleeskuikenhouder Frank van Lith houdt Volwaard vleeskuikens en teelt asperges. Hij heeft bewondering voor grote reguliere vleeskuikenhouders die 0,5 of 1 miljoen dieren hebben. Ik zou graag een paar dagen met hen meelopen omdat ik er veel van kan leren qua ondernemen. Zij hebben die groeistappen wel gemaakt.

Hoewel Van Lith denkt dat hij veel van hen kan leren, weet hij dat dit niks voor hem is. Ik kan dat niet overzien. Ik heb al eens een varkensbedrijf gekocht, maar was blij dat ik het bedrijf een jaar later weer heb verkocht.

Blijven innoveren

Tafelgast, akkerbouwer en reguliere vleeskuikenhouder Stijn Derks staat vol achter de productie van reguliere vleeskuikens. Derks verbouwt circa 40 procent van het voer voor de vleeskuikens zelf. Zo krijgen zijn vleeskuikens eigen tarwe. Ook zet hij nauwelijks antibiotica in omdat hij er kort op zit.

De jonge en gedreven Derks probeert telkens dingen te verbeteren. Zo laat hij een projectgroep van de HAS onderzoeken of hij nog meer voer kan verbouwen voor zijn vleeskuikens. De projectgroep is pas gestart maar wellicht kan ik een eiwitrijk gewas gaan verbouwen.

Eigen weg volgen

Ik heb verschillende meningen gehoord. Er zijn meerdere mogelijkheden voor vleeskuikenhouders, zo kunnen ze voor een concept kiezen of voor reguliere, maar iedereen moet zijn eigen weg volgen, vatte vleeskuikenhouder Rien van den Berg uit Deurne de discussie samen.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Organisatie
logo
logo
logo
Partners
logo
logo
logo
logo
logo
logo
logo
logo
logo
logo
logo
logo
Stersponsoren
  • Harpie
  • Aviagen
  • Hipra
  • Elanco
  • Probroed & Sloot
  • Poultry Vets
  • De KuikenaeR
  • Faromatics
  • Ceva
  • DSM
  • Deam Eco
  • MSD
  • Groen Agro Control
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top