Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieNederlandse eikwaliteit moet beter

Nederlandse eikwaliteit moet beter

Nederlandse leghennenhouders moeten de eikwaliteit verbeteren, zodat handelaren de eieren overal af kunnen zetten en minder afhankelijk zijn van de industrie.

Dat vertelde Henk Stiphout van eierhandelaar Egga Food woensdagavond 15 juni tijdens een studieavond van Vitelia voeders rondom het thema 2 mm meer kip. Stiphout hield een presentatie over de kansen en bedreigingen op de eiermarkt.Eikwaliteit is volgens hem een kans en een bedreiging. Verbeter die kwaliteit was de boodschap van Stiphout van Egga Food in Ospel.

Egga Food is een modern, flexibel, no-nonsense familiebedrijf dat eieren verpakt, kookt, verft en pelt. De laatste jaren heeft het bedrijf veel gevesteerd in optimalisering van het kookproces en de afzet van gekookte en geverfde eieren.

Verbeter de eikwaliteit
In Nederland zit zoveel massa aan eieren creativiteit in de handelsgeest; dat biedt kansen. Door de mindere eikwaliteit hebben we nu beperkingen om alle afzetkanalen in de wereld te gebruiken. Om minder afhankelijk te zijn van de industrie moet de eierkwaliteit omhoog. Mindere kwaliteit eieren moeten naar brekerijen. Dat is een gemiste kans", zei Henk Stiphout in het Limburgse Oirlo.

De Nederlandse pluimveehouders kunnen volgens hem nog slagen maken op het gebied van eierkwaliteit. Let op vuilschaligheid, voeding, stalsystemen, inpakkers etc., daar kan aan gewerkt worden. Met kleine, eenvoudige oplossingen kun je de kwaliteit al verbeteren, zegt Henk Stiphout. Hij beweertdat slechts 5 tot 10% van de koloniebedrijven uitstekende kwaliteit leveren.

Communicatie pakstations
Door slimmer en meer te communiceren kunnen pakstations bijdragen aan de verhoging van de eierkwaliteit. Meet de breuksterkte van de eieren en communiceer dat met de pluimveehouder. Als de breuksterkte goed is, wil het niet zeggen dat die eieren geverfd kunnen worden. Eieren met kleine minischeurtjes kan Egga Food niet koken.

Volgens Stiphout zijn er verschillen in % kleine haarscheurtjes tussen de diverse huisvestingssystemen. Meet die met een elektronisch ei en wees innovatief om het systeem op bepaalde fronten te verbeteren. Hij raadt voerleveranciers aan om een elektronisch ei van 8.000 aan te schaffen en samen met de pluimveehouder de eierkwaliteit te verbeteren.

Prijs en kwaliteit zijn onlosmakelijke met elkaar verbonden, geeft Henk Stiphout de aanwezigen mee. Nederlandse pluimveehouders hebben het voordeel dat er veel mensen over de vloer komen; pakstations, voerfabrikanten. Dat is in veel andere landen, zoals Polen, anders. Doe er je voordeel mee en leer van elkaar."

Bekijk hier een eerder gepubliceerde fotoreportage van Egga Food.

Foto van Monique van Loon
Tekst: Monique van Loon

Monique van Loon – van Duijnhoven is opgegroeid op een pluimveebedrijf met vleeskuikenouderdieren in Brabant. Monique heeft na haar opleiding aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch ruim twintig jaar in het pluimveebedrijfsleven gewerkt als bedrijfsadviseur en communicatiespecialist pluimvee. In 2010 startte ze haar bedrijf AgriContent met als specialisme pluimvee. Ze denkt mee met de redactie en schrijft als freelancer voor Pluimveeweb.

Beeld: Monique van Loon

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top