Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomie'90 procent van de vleeskuikens handmatig gevangen'

'90 procent van de vleeskuikens handmatig gevangen'

Veruit de meeste vleeskuikens in Nederland worden handmatig gevangen. 90 procent van de 29 vleeskuikenhouders die deelnamen aan een enquête over uitladen, gaf aan dat de kuikens handmatig gevangen worden.

De enque is opgesteld door de studenten Ralph Pasman, Jens Vullings en Ton van Welie van HAS Hogeschool in Den Bosch. Ze deden onderzoek naar de effecten van uitladen op het welzijn en de gezondheid van vleeskuikens.

Uit het onderzoek blijkt verder dat iets meer dan de helft van de gequeerde bedrijven n keer uitlaad (62 procent). 28 procent van de deelnemers laadt twee keer uit. Bij n keer uitladen wordt veelal 20 tot 30 procent van het totale aantal vleeskuikens uitgeladen per laadmoment, bij twee keer uitladen 10 tot 20 procent.

Tussen het uit- en wegladen zit veel verschil, de meerderheid gaf aan dat er zeven tot acht dagen tussen zat. Het uitladen vindt vooral s nachts plaats tussen 23.00 en 8.00 uur (86 procent). De meerderheid gaf aan dat uitladen binnen n uur klaar is (66 procent) en er wordt in de meeste gevallen geen gebruik gemaakt van een vanggordijn om de lichtinval te beperken (66 procent).

Nuchter zetten

Kuikens worden in de meeste gevallen nuchter gezet (76 procent) en de periode van het nuchter zetten duurt over het algemeen niet lang dan 8 uur. Hierbij gaf 45 procent van de pluimveehouders aan dat de nuchter periode minder dan 6 uur duurde. 38 procent gaf aan dat de nuchter periode tussen de 6 en 8 uur duurt en de overige 17 procent zet de kuikens 8 tot 10 uur van te voren nuchter.

Verder vonden de vleeskuikenhouders dat nuchter zetten het grootste negatieve effect van het uitladen is. Om dit negatieve effect te voorkomen, plaatsen steeds meer vleeskuikenhouders tegenwoordig schotjes in de lengte van de stal zodat ze de uitladers apart nuchter kunnen zetten. Ze zetten dan alleen de voerlijn van de uitladers uit en niet die van de overgebleven vleeskuikens. Dat gaat Gijs van Oosterhout in zijn nieuwe stallen ook doen.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Den Ouden Oirschot B.V.

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top