Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieVideo: Jörgen Raymann: ‘Probeer eens zelf een kip te slachten’

Video: Jörgen Raymann: ‘Probeer eens zelf een kip te slachten’

‘Probeer een echte kip te slachten, het brengt je dichter bij de kip, het geeft je meer liefde voor de kip en als je hem zelf hebt geslacht, hebt geplukt en hebt klaargemaakt, dan zul je ook zien dat je de hele kip zult eten en er meer van zult genieten.’ Aan het woord is een grappige, maar serieuze cabaretier Jörgen Raymann op de jaarlijkse persbijeenkomst van de Stichting Kip Promotie, gehouden op 15 september in het Bomencentrum in Baarn.

Of Nederlanders ook werkelijk overgaan tot het slachten van kip en het daarna eten van de hele kip, bijvoorbeeld de pootjes (een delicatesse volgens Raymann) is de vraag. Wie de gepassioneerde Raymann over kip aan het woord hoort, zal in ieder geval de overweging maken.

Alle onderdelen

Raymann vertelde over de lessen op zijn vroegere school in Suriname. Hij leerde er alle onderdelen van de kip door kennen. En over zijn eigen kip die tijdens een verjaardag werd genuttigd. Aan de aanwezigen bracht hij over wat er komt kijken bij het slachten van een kip en en passant gaf hij het geheim van zijn lekkerste barbecuegerecht prijs (video). In een interview geeft hij aan welke onderdelen van de kip je kunt eten (video).

Kipconsumptie

De cijfers over de kipconsumptie laten zien dat steeds meer Nederlanders de reguliere kip verruilen voor andere kipconcepten. In 2014 was het aandeel gangbare kipproducten nog 83,1 procent, in 2015 was dit gedaald naar 69,6 procent. Het aantal nieuwe kipconcepten, zoals beter leven etc., steeg van 1,9 procent in 2014 naar 13,7 procent in 2015. De omzet van biologische kippen is met zon 3 procent geen harde groeier. Scharrelkippen daarentegen nemen in aantal toe (13,6 procent in 2015).

Antibiotica

Tijdens de bijeenkomst ging Nepluvi-bestuursvoorzitter Gert-Jan Oplaat nog in op het terugdringen van antibiotica in de vleeskuikensector. Sinds de invoering van de regelgeving die het antibioticagebruik beperkt in 2009, is het gebruik met 71 procent gedaald. Daarmee doen we het erg goed ten opzichte van andere sectoren en het buitenland. Met een een plan van aanpak wil de sector een nog grotere reductie voor elkaar krijgen.

Foto van Monique van Loon
Tekst: Monique van Loon

Monique van Loon – van Duijnhoven is opgegroeid op een pluimveebedrijf met vleeskuikenouderdieren in Brabant. Monique heeft na haar opleiding aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch ruim twintig jaar in het pluimveebedrijfsleven gewerkt als bedrijfsadviseur en communicatiespecialist pluimvee. In 2010 startte ze haar bedrijf AgriContent met als specialisme pluimvee. Ze denkt mee met de redactie en schrijft als freelancer voor Pluimveeweb.

Tekst: Voeding NU

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top