Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieDr. Mieke Matthijs wint award tijdens World Poultry Congress

Dr. Mieke Matthijs wint award tijdens World Poultry Congress

Dokter Mieke Matthijs van het departement Gezondheidszorg Landbouwhuisdieren van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht heeft 5 september tijdens het World Poultry congress in Beijing een award gewonnen. Ze hield in Bejing een excellente presentatie die ‘Quantitative Assessment and Comparison of Genetic Susceptibility of Colibacillosis in Meat-type Chickens’ als titel had.

Zij ontving de prijs vanwege haar enthousiaste manier van presenteren, haar onderzoeksrapport en voor de toepasbaarheid van haar onderzoek in de praktijk. Van de ongeveer 1.000 wetenschappelijke papers ontvingen 10 onderzoekers een prijs.

Dokter Matthijs doet veel onderzoek naar de genetische gevoeligheid van kuikens voor Colibacillose en naar selectie van vleeskuikens op resistentie tegen colibacillose..

Gevoeligheid voor E. coli

De E. coli bacterie zorgt voor veel problemen in de pluimveehouderij. Uit mijn onderzoek blijkt dat er veel verschillen zitten wat betreft gevoeligheid voor E. Coli tussen zuivere lijnen van vleeskuikenrassen. Bij de ene zuivere lijn stierven 90 procent van de vleeskuikens door een E. coli besmetting en bij een andere zuivere lijn maar 20 procent, vertelt Matthijs na vragen van Pluimveeweb. Matthijs heeft het onderzoek drie keer herhaald en telkens kwamen de grote verschillen terug.

De onderzoekster wil niet zeggen om welk van de drie vleeskuikenrassen het gaat. Ik heb geheimhoudingsplicht. Al verwacht ze dat haar onderzoeksconclusie voor zowel Ross, Cobb als Hubbard vleeskuikens geldt.

We willen graag verder onderzoeken welke genen deze grote verschillen verklaren. Indien we dat kunnen vaststellen, kunnen fokkerij organisaties dit toepassen in hun fokprogramma. Door het fokken met de zuivere lijnen die minder gevoelig zijn voor bacterie infecties kan het antibiotica gebruik in de praktijk waarschijnlijk ook verminderd worden Dit komt de pluimveesector zeker ten goede, zegt Matthijs.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Universiteit Utrecht

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top