Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomiePluimveevleesconsumptie blijft gelijk in 2015

Pluimveevleesconsumptie blijft gelijk in 2015

Nederlanders aten vorig jaar net als in 2014 gemiddeld 22,3 kilo kip en ander pluimveevlees, zoals kalkoen, eend en parelhoen. Van 2005 tot 2014 nam de consumptie in ons land met 7,7 procent toe maar sinds vorig jaar stijgt de consumptie van pluimveevlees voor het eerst sinds jaren niet meer. In 2005 aten Nederlanders gemiddeld 20,7 kilo pluimveevlees.

Dat blijkt uit een onderzoek van Wageningen Economic Research (voorheen LEI), in opdracht van Wakker Dier. Nederlanders aten vorig jaar voor het vijfde jaar op rij minder vlees. Per persoon daalde de consumptie tot gemiddeld 75,4 kilo. Dat is bijna 1 kilo minder vergeleken met 2014.

Het genoemde vleesgewicht is vlees inclusief botten. Grofweg de helft daarvan wordt daadwerkelijk geconsumeerd. De daling wordt vooral veroorzaakt doordat Nederlanders minder varkens- en rundvlees aten. De consumptie van kip-, kalfs-, geit/schapen- en paardenvlees bleef hetzelfde.

Zeer tevreden over cijfers

Nepluvi schat dat de kipconsumptie in ons land vorig jaar rond de 18 kilo per persoon lag. De brancheorganistaie is zeer tevreden over deze cijfers. Tegen de trend in blijft de consumptie van pluimveevlees op peil. Het is een bevestiging van het positieve imago dat pluimveevlees heeft. Een imago dat mede is ondersteund door de Hoe kipt Nederland campagne van de Stichting Kip Promotie (SKIP), zegt een woordvoerder van Nepluvi.

We zien het ook als een erkenning van de inspanningen van de sector om tegemoet te komen aan maatschappelijke discussies. Ook in het kader van de milieu-impact in het goed om te zien dat het relatieve aandeel pluimveevlees stijgt, in de wetenschap dat de CO2-footprint van kip ten opzichte van andere vleessoorten en zelfs sommige vleesvervangers gunstig is.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top