Pluimveevleesconsumptie blijft gelijk in 2015

Dat blijkt uit een onderzoek van Wageningen Economic Research (voorheen LEI), in opdracht van Wakker Dier. Nederlanders aten vorig jaar voor het vijfde jaar op rij minder vlees. Per persoon daalde de consumptie tot gemiddeld 75,4 kilo. Dat is bijna 1 kilo minder vergeleken met 2014.
Het genoemde vleesgewicht is vlees inclusief botten. Grofweg de helft daarvan wordt daadwerkelijk geconsumeerd. De daling wordt vooral veroorzaakt doordat Nederlanders minder varkens- en rundvlees aten. De consumptie van kip-, kalfs-, geit/schapen- en paardenvlees bleef hetzelfde.
Zeer tevreden over cijfers
Nepluvi schat dat de kipconsumptie in ons land vorig jaar rond de 18 kilo per persoon lag. De brancheorganistaie is zeer tevreden over deze cijfers. Tegen de trend in blijft de consumptie van pluimveevlees op peil. Het is een bevestiging van het positieve imago dat pluimveevlees heeft. Een imago dat mede is ondersteund door de Hoe kipt Nederland campagne van de Stichting Kip Promotie (SKIP), zegt een woordvoerder van Nepluvi.
We zien het ook als een erkenning van de inspanningen van de sector om tegemoet te komen aan maatschappelijke discussies. Ook in het kader van de milieu-impact in het goed om te zien dat het relatieve aandeel pluimveevlees stijgt, in de wetenschap dat de CO2-footprint van kip ten opzichte van andere vleessoorten en zelfs sommige vleesvervangers gunstig is.