Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieFotoserie: Heijs doet innovatieproject in vleeskuikenketen

Fotoserie: Heijs doet innovatieproject in vleeskuikenketen

In een vleeskuikenstal van Tom Rispens in het Drentse Bovensmilde doen Wageningen UR en slachterij Heijs sinds maart van dit jaar onderzoek naar onder meer welzijnsverrijking bij vleeskuikens. Beeld: Twitter Tom Rispens
In een vleeskuikenstal van Tom Rispens in het Drentse Bovensmilde doen Wageningen UR en slachterij Heijs sinds maart van dit jaar onderzoek naar onder meer welzijnsverrijking bij vleeskuikens. Beeld: Twitter Tom Rispens
Vleeskuikenslachterij Gebr Heijs, uitsnijderij en verwerkingsbedrijf Heijs Food Products, Wageningen Livestock Research & Food and Biobased Research, HAS Kennistransfer en een grote Engelse retailer werken nauw samen aan de ontwikkeling van een innovatieve duurzame pluimvee productieketen, die zich kenmerkt door een hoog niveau van diergezondheid en dierwelzijn, gegarandeerde productkwaliteit en ?veiligheid met als doel een productie van onderscheidende innovatieve producten.
In een vleeskuikenstal van Tom Rispens in het Drentse Bovensmilde doen Wageningen UR en slachterij Heijs sinds maart van dit jaar onderzoek naar onder meer welzijnsverrijking bij vleeskuikens. Beeld: Twitter Tom Rispens
In een vleeskuikenstal van Tom Rispens in het Drentse Bovensmilde doen Wageningen UR en slachterij Heijs sinds maart van dit jaar onderzoek naar onder meer welzijnsverrijking bij vleeskuikens. Beeld: Twitter Tom Rispens
Beleidsambtenaren van de provincies Drenthe en Groningen bekijken woensdag 2 november de duurzame reguliere kip in de vleeskuikenstal van Tom Rispens in het Drentse Bovensmilde. In zijn stal doen onder andere Wageningen UR en slachterij Heijs onderzoek na
Beleidsambtenaren van de provincies Drenthe en Groningen bekijken woensdag 2 november de duurzame reguliere kip in de vleeskuikenstal van Tom Rispens in het Drentse Bovensmilde. In zijn stal doen onder andere Wageningen UR en slachterij Heijs onderzoek naar onder meer welzijnsverrijking. Beeld: Twitter Tom Rispens
Beeld: Jan Jaap Hamming
Beeld: Jan Jaap Hamming

Het doel van het project Farming for future is om een innovatieve vleeskuikenproductieketen te ontwikkelen die een hogere kwaliteit en veiligheid van het product kan garanderen en daarmee voldoet aan de eisen van een veeleisende consument, aldus een leidende europese retailer.

Daarbij wordt gewerkt aan een gegarandeerd transparant en traceerbaar productiesysteem met een hoog niveau aan duurzaamheid, dierenwelzijn en diergezondheid in de keten. Duurzaamheid heeft naast dierwelzijn een hoge prioriteit wat zich moet onderscheiden bij de valorisatie en ontwikkeling van onderscheidende producten, schrijft Wageningen UR op haar website.

Vier onderdelen

Het project bestaat uit vier onderdelen:

  1. Maximale transparantie en traceerbaarheid (farm to fork) inclusief de ontwikkeling van een systeem om integrale duurzaamheid en dierwelzijn te meten en te monitoren;
  2. Verbeteren van dierwelzijn in de productieketen: van het vleeskuikenbedrijf, tijdens vangen, transport en slachtproces,
  3. Verbeteren diergezondheid en robuustheid, met als doel herkenbare antibioticavrije/salmonella en campylobacter vrije pluimveevleesproductie;
  4. Verdere valorisatie van pluimveevlees

Wageningen Livestock Research participeert met name in onderdeel (2) en (3). Voorbeelden van onderzoek binnen deze themas; onderzoek naar omgevingsverrijking voor vleeskuikens die dierenwelzijn en diergezondheid bevordert; onderzoek naar methoden om de Campylobacter besmetting van het eindproduct te reduceren; ontwikkelen van methoden om welzijn tijdens vangen, transport en op de slachterij te verbeteren en de ontwikkeling van een instrument om het welzijn van vleeskuikens op het bedrijf te classificeren en te monitoren.

Wageningen Food & Biobased Research werkt voornamelijk in onderdeel (1) en (4). Hierbinnen wordt onderzoek gedaan aan de volgende themas: duurzaamheid in vleeskuikenproductie en verwerking; transparantie en informatiesystemen in de keten; ontwikkeling van; nieuwe producten uit andere delen van de kuikens dan borstvlees, verwaarding van slachtafval.

Het onderdeel dierenwelzijn wordt uitgevoerd in proefeenheden van minimaal 5.000 dieren in praktijkstallen om zo goed mogelijk alternatieve bedrijfssystemen te testen onder praktijkcondities, waarbij naast dierenwelzijn ook gemeten wordt aan diergezondheid en voedselveiligheid om bij te dragen aan integrale verbetering van houderijsystemen. Dit onderzoek is uniek binnen Europa en staat aan de basis van verantwoorde beslissingen om dierwelzijn en duurzaamheid binnen de pluimveeproductieketen aan te passen conform de wensen van de eindafnemers.

Tekst: Wageningen UR

Beeld: Twitter, Tom Rispens

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top