Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieGroei in vleesproductie richting 2026 komt van kip

Groei in vleesproductie richting 2026 komt van kip

Vooral de vraag naar kip neemt toe, verwacht de Europese Commissie.
Vooral de vraag naar kip neemt toe, verwacht de Europese Commissie.
De wereldwijde vraag naar vlees is in 2026 13,5 procent hoger dan nu door bevolkingsgroei en welvaartstoename. Dat komt overeen met een extra 42,6 miljoen ton vlees, ofwel de hoeveelheid die de Europese veehouderij in een jaar kan produceren. Vooral de vraag naar kip neemt toe, verwacht de Europese Commissie.

De Europese Commissie zegt er in zijn vooruitblik op de landbouwmarkten wel bij dat de vleesconsumptie minder toeneemt dan in het vorige decennium. In Europa zou het vleesverbruik vrijwel stabiel blijven zodat nog altijd 90 procent van de Europese vleesproductie bestemd is voor de interne markt. Kip snoept marktaandeel af van de andere vleessoorten, schrijft het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw.

In Europa gaat de vleesproductie de komende tien jaar lichtjes toenemen om in 2026 naar verwachting uit te komen op 47,6 miljoen ton. Het komende decennium lijkt de vraagzijde van de markt de veehouders gunstig gezind. Het vleesverbruik blijft in de Europese Unie ongeveer stabiel zodat de vleesproducenten een deel op de wereldmarkt moeten afzetten. Zeker niet het merendeel want 90 procent van de Europese productie is nodig om de eigen bevolking van vlees te voorzien. Mondiaal groeit de vleesconsumptie ieder jaar 1,3 procent om in 2026 uit te komen op 35,3 kilo per persoon.

Prijsdaling

Wat de prijs van vlees betreft, stelt de Europese Commissie de producenten niettemin een prijsdaling in het vooruitzicht als gevolg van de harde internationale concurrentie en de relatief lage voederprijzen. Door de groeiende wereldwijde vraag zouden de prijzen zich wel herstellen in het tweede deel van de periode waarvoor een marktprognose (2016-2026) gemaakt wordt.

Tussen 2016 en 2026 doet er zich in de EU een productiestijging met 13,5 procent voor, wat veel is maar minder dan tijdens het vorige decennium. De groei in vleesproductie is voornamelijk toe te schrijven aan de braadkippenhouderij en in mindere mate ook aan de varkenshouderij. Rund- en kalfsvlees worden op middellange termijn aanzienlijk minder geproduceerd.

Kipconsumptie groeit

De enige echte groeier in de vleesbranche is kip. Zowel productie (+5,1 procent) als consumptie (+4,5 procent) gaan er in Europa flink op vooruit. Op de interne markt wordt de groei toegeschreven aan het gezonde imago van kippenvlees, en de lage prijs in vergelijking met de andere vleessoorten.

Ook elders ter wereld neemt de vraag naar kip nog toe en veel sneller dan de 0,3 procent per jaar in de EU. Mondiaal houdt men rekening met een vraagstijging van 2,4 procent per jaar. De extra afzet van kip situeert zich vooral in het Midden-Oosten, Subsahara-Afrika en Azi De Europese pluimveesector exporteert vooral de minderwaardige karkasdelen naar verre markten. In eigen regio geeft de consument immers de voorkeur aan kipfilet en bereidingen met kip, eerder dan aan kippenbillen en -vleugels.

Meer info:EU Agricultural Outlook 2016-2026

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Tekst: Vlaams infocentrum land-, tuinbouw

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top