Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieMeer kans op longontsteking in de buurt van pluimveebedrijf

Meer kans op longontsteking in de buurt van pluimveebedrijf

Mensen die binnen een straal van een kilometer van een pluimveebedrijf wonen, lopen 11 procent meer kans op een longontsteking.
Mensen die binnen een straal van een kilometer van een pluimveebedrijf wonen, lopen 11 procent meer kans op een longontsteking.
Mensen die binnen een straal van een kilometer van een pluimveebedrijf wonen, lopen 11 procent meer kans op een longontsteking.

Dat blijkt uit onderzoek door onder meer de Universiteit Utrecht en het UMC Utrecht. Tot een afstand van 1,15 kilometer van een pluimveebedrijf is er een verhoogd risico op longontsteking, daarna neemt het extra risico snel af. Er werden bijna 1000 gevallen van longontsteking rondom Tilburg onderzocht.

Het onderzoek is een vervolg op het onderzoek veehouderij en gezondheid omwonenden (VGO) dat 7 juli 2016 werd gepresenteerd. In dit tweede onderzoek rondom Tilburg is voor het eerst naar de samenstelling van de bacterieflora in de keel van patiten gekeken. Uit DNA-analyse van deze bacterieflora van 126 patiten in de buurt van een pluimveebedrijf blijkt een verstoring van de bacteriepopulatie.

Meer vatbaar

Daardoor krijgen slechte bacteri zoals de pneumokok de kans om longontsteking te veroorzaken, legt professor Dick Heederik van de Universiteit Utrecht uit. Hij was n van de onderzoekers. De grootschalige uitstoot van stofdeeltjes van pluimveehouderijen zorgt ervoor dat de altijd al aanwezige pneumokok meer kans krijgt om longontsteking te veroorzaken.

Mensen worden niet direct ziek van kippenstof, maar het evenwicht in hun bacterieflora verschuift waardoor ze meer vatbaar worden voor de longontstekingsbacteri, zegt Nico Ogink. Hij isonderzoeker veehouderij en milieu van Wageningen University & Research en niet betrokken bij het onderzoek.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top