Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomie'Vegetarische kip is kans voor pluimveesector'

'Vegetarische kip is kans voor pluimveesector'

Gangbare kip, biologische kip en vegetarische kip kunnen volgens Ruud Zanders naast elkaar bestaan.
Gangbare kip, biologische kip en vegetarische kip kunnen volgens Ruud Zanders naast elkaar bestaan.
De pluimveesector moet vegetarische kip en in het laboratorium nagemaakte eieren als kans zien en welkom heten in de sector. „Stel een weekmenu samen waar consumenten één dag vegetarische kip eten, één dag in het laboratorium nagemaakte eieren en de rest van de week bijvoorbeeld een scharrelei, vrije uitloop ei en scharrelkip.”
Ruud Zanders
Ruud Zanders

Dat zei Ruud Zanders, lector Gezonde Pluimveehouderij aan Aeres Hogeschool in Dronten dinsdag 2 mei tijdens een symposium voor legpluimveehouders van Agromix en ABN Amro in Barneveld. De agrarische sector moet meer gaan omdenken en tegenstanders gaan omarmen, stelt Zanders. Gangbare kip, biologische kip en vegetarische kip kunnen volgens de lector naast elkaar bestaan.

Veel pluimveehouders hadden kritiek op de komst en naam van vegetarische kip. Maar feit is dat 800.000 Nederlanders tegenwoordig vegetari is en 6 miljoen Nederlanders flexitari is en n of meerdere dagen per week geen vlees eet. Pluimveehouders moeten zich hiervan bewust zijn.

Ei beste vleesvervanger

Zanders verwacht dat het aandeel consumenten in Nederland dat n of meerdere dagen geen vlees eet de komende jaren verder stijgt. Klimaat en milieu worden de komende jaren de belangrijkste issues voor aankoop van voedingsmiddelen van consumenten. Om het klimaat te sparen gaan steeds meer Nederlandse consumenten minder vlees eten.

Volgens Zanders is dit geen bedreiging maar een kans. De milieubelasting van ei en kip is erg laag. Lager dan van varkens- en veel lager dan van rundvlees. Ei is vanwege de lage CO-2 foodprint en gezondheidsvoordelen de beste vleesvervanger. Hier moet de pluimveesector gebruik van maken door deze voordelen duidelijk naar buiten te communiceren.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top