Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomie'Sector wil antibioticagebruik in opfok verlagen'

'Sector wil antibioticagebruik in opfok verlagen'

Opfokhennen van vleeskuikenouderdieren in de stal.
Opfokhennen van vleeskuikenouderdieren in de stal.
De pluimveesector wil het antibioticagebruik bij opfok vleeskuikenouderdieren verlagen.

Dat zegt Erik de Jonge van Avined. Hij codineert binnen de pluimveekoepelorganisatie de antibiotica aanpak. Het antibioticagebruik in de opfok bij fok- en opfok vermeerderingsdieren (vlees) bedroeg in 2014, 2015 en 2016 respectievelijk 16,02, 12,77 en 12,17 per dierplaats per jaar (DDDAs.) Hiervan was vorig jaar 1,58 DDDAs een derde keus middel en 3,86 DDDAs een tweede keus middel.

Vooral het gebruik van derde keus middelen blijft relatief hoog. We gaan nu opnieuw met diverse partijen zoals fokkerij organisaties, dierenartsen en opfokkers in gesprek hoe we het antibioticagebruik en met name het gebruik van derde keus middelen kunnen verlagen, vertelt De Jonge.

Wisselende kuikenkwaliteit

Veel opfokkers klaagden de afgelopen jaren over de wisselende kuikenkwaliteit van Ross waardoor met name de uitval in de eerste week hoog is. De Jonge denkt dat fokkerij organisaties de kuikenkwaliteit kunnen verbeteren, maar dit zal veel tijd kosten. Opfokkers zullen qua management ook nog stappen moeten zetten om het antibioticagebruik te verlagen, zegt De Jonge. En aan de dierenartsen wordt gevraagd wat er nodig is om het gebruik van enrofloxacine te kunnen beperken.

Net als bij vleeskuikenhouders krijgen opfokkers van vleeskuikenouderdieren straks ook een brief waarin te zien is in welk niveau ze zitten (groen, oranje of rood.) Op die manier wil Avined opfokkers nog meer bewust maken om het gebruik te verlagen. De sector wil binnen IKB Kip de rode bedrijven ook gaan aanspreken. Wanneer ze in het rode niveau zitten, moeten ze samen met hun dierenarts een verbeterplan maken. Het verbeterplan gaat vervolgens naar de certificerende instelling van IKB Kip.

Traag groeiers

Bij vleeskuikens daalde het gebruik met 26 procent. De helft van de daling komt door het verlaagde gebruik bij regulier vleeskuikens. De andere helft door de omschakeling naar trager groeiende vleeskuikens, zegt De Jonge.

Reguliere vleeskuikenhouders verlaagden het gebruik van 15,48 naar 12,89 DDDAs. Bij traag groeiende vleeskuikens nam het gebruik licht toe van 3,61 naar 4,02 DDDAs. De Jonge vindt het knap dat reguliere vleeskuikenhouders het gebruik al jarenlang fors verminderen. Volgens hem komt dit doordat er veel aandacht voor is in de sector. Hij heeft nog geen verklaring voor het hogere gebruik bij langzamer groeiende vleeskuikens.

Nulgebruik stijgt

Het aantal koppels met vleeskuikens waar geen antibiotica wordt ingezet steeg ook. Bij 79 procent van alle opgezette stalkoppels vleeskuikens en 73 procent van alle stalkoppels reguliere vleeskuikens werd vorig jaar geen antibiotica ingezet.

Volgens De Jonge doet de pluimveesector het erg goed. Het antibioticagebruik bij opfok van vleeskuikenouderdieren is een aandachtspunt en dan met name het derde keus middelen gebruik. Dit laatste geldt ook voor de kalkoensector.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top