Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieBoeren moeten nieuw voedselbeleid mee vorm geven

Boeren moeten nieuw voedselbeleid mee vorm geven

In haar jaarlijkse Mansholtlezing waarschuwde landbouwuniversiteit Wageningen (WUR) woensdag dat het landbouw- en voedselbeleid in de komende tien jaar ingrijpend moet veranderen. Voor boeren is het zaak dit nieuwe beleid mee vorm te geven, om te voorkomen dat ze over tien jaar aan de zijlijn komen te staan.

Hoogleraar Pieter van 't Veer schetste hoe twee ontwikkelingen het traditionele landbouwmodel in de verdrukking brengen. Aan de ene kant zal de wereldbevolking de komende decennia met nog eens de helft groeien, en ook welvarender worden, waardoor de vraag naar voedsel fors toenemen. Aan de andere kant moet de wereld een antwoord vinden op de globale temperatuurstijging. Deze ontwikkelingen, betoogde hij, vragen om een nieuw, integraal, beleid. Het huidige beleid omtrent voedsel, dat zich uitstrekt over beleidsterreinen als (onder meer) landbouw, volksgezondheid, economie en sociale zaken, is te versnipperd.

Daarnaast zou beleid op Europees niveau moeten worden geformuleerd, omdat de nationale schaal te klein is. Van 't Veer wees op de belasting op vet in Denemarken, die mislukt is vanwege grensoverschrijdende effecten.

Van 't Veer's collega Frans Kampers beschreef vervolgens technologische en maatschappelijke veranderingen die de voedselproductie zullen veranderen, en waar nieuw beleid rekening mee moet houden. Onder andere kweekvlees en de gentechniek crispr-cas ('een revolutie in voedselproductie') kwamen voorbij, maar ook precisielandbouw, robotisering en het gebruik van big data. Deze ontwikkelingen zullen helpen om de uitdagingen in de voedselproductie het hoofd te bieden.

Boeren, blijf betrokken

Voor de landbouw is het zaak om actief bij het proces betrokken te zijn, bleek uit de paneldiscussie na afloop. John Bell, directeur bio-economie bij de Europese Commissie, stelde dat de dialoog over nieuw beleid niet enkel in Brussel moet worden gevoerd, maar ook in de samenleving. We need to take it outside", stelde hij. Voedsel is volgens hem het terrein waarop de komende tien jaar in Europa de meeste dingen gaan gebeuren. Hij nodigde de landbouw expliciet uit om die veranderingen mee vorm te geven, als primaire producenten van voedsel.

Boeren hebben de keuze; ze kunnen co-auteur zijn van het nieuwe beleid of ze kunnen over tien jaar aan de zijlijn staan." Ook WUR-voorzitter Louise Fresco was die mening toegedaan. De markt gaat veranderen", waarschuwde ze. Boeren zullen moeten blijven kijken wat de markt vraagt en daar met hun aanbod en bedrijfsvoering op inspelen. Zo kunnen ze relevant blijven."

Foto van Wim van Gruisen
Tekst: Wim van Gruisen

Zoon van een Zuid-Limburgse pluimveehouder met eigen slachterij, geschoold als econoom. Sinds 2011 in dienst van Agrio, waar hij artikelen schrijft voor de regio- en vakbladen en de Agrio-websites. Zijn focus lag aanvankelijk op landbouweconomie, tegenwoordig vooral op de Haagse en Brusselse politiek.

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top