Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Dossiers
  • Video & foto
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieNovi-Pluim keert 4,2 cent kwaltiteitsbonus uit

Novi-Pluim keert 4,2 cent kwaltiteitsbonus uit

De Novi-Pluimvermeerderaars ontvingen gemiddeld 4,2 cent kwaliteitstoeslag per kilo moederdier bovenop de Novi-Pluim prijs. Door het succes van het duurzaamheidslabel NoviPlus stijgt de vraag naar producten met meerwaarde. Productontwikkeling en de bouw van een nieuwe kokerij zijn het gevolg.

Dat werd op de algemene ledenvergadering van de vereniging op dinsdag 3 oktober bekend gemaakt.

Kwaliteitstoeslag
Na drie jaar uitkering van een nabetaling is vanaf januari 2017 gekozen voor een kwaliteitsbonus. Pluimveeslachterij Remkes beoordeelt de kwaliteit aan de slachthaak en koppelt deze direct terug aan de vermeerderaar. Op basis hiervan wordt de bonus uitgekeerd. Vangschade en de beoordeling door de NVWA krijgen steeds meer aandacht. Novi-Pluim onderzoekt mogelijke verbeteringen samen met experts, vermeerderaars delen ervaringen en krijgen individueel uitbetaald op kwaliteit.

NoviPlus
Novi-Pluim heeft, samen met slachterij Remkes, ingehaakt op de vraag naar ketenkwaliteit. Het NoviPlus programma bevat aspecten van dierenwelzijn, diergezondheid en milieu voor de vermeerderings-, slacht- en verwerkingsfase. Vermeerderaars ontvangen via Novi-Pluim voor de hennen de marktprijs Barneveld plus 2 cent per kg. Deelname aan NoviPlus, waarin ook QS is opgenomen, levert 10 cent extra per kilo op. Jurj Kuipers, voorzitter Novi-Pluim: De waarde van het NoviPlus concept zit in de breedte: de toegevoegde waarde op producten is beperkt, het verhaal achter het vlees, de transparantie en het keten denken wat start bij de pluimveehouder, spreekt aan. De ngos waarmee wij regelmatig overleggen, zijn er enthousiast over."

Groeiende afzet
De vraag naar gekookte producten groeit. Het vlees van ouderdieren is prima geschikt voor de kokerij. De huidige kookcapaciteit is beperkt en de bouw van de nieuwe kokerij in Epe is mede het gevolg van de positieve resultaten van het NoviPlus concept binnen Pluimveeslachterij Remkes. Samen met TNO onderzoekt Remkes bereidingstechnieken voor filet en poten.

Nieuwe leden
Novi-Pluim regelt de afzet van ruim 55 procent van het aantal Nederlandse vleeskuikenouderdieren. Steven Doornewaard: Zolang er nieuwe leden bijkomen, doen we het goed. Vermeerderaars waarderen de combinatie: strakke planning, goede prijs en de gecombineerde controle. Vermeerderaars die interesse hebben, kunnen contact opnemen met Steven Doornewaard. Ook vermeerderaars met langzaamgroeiende ouderdieren zijn welkom.

Leden vermeerderaars hebben via de vereniging inspraak. Idee over prijsnoteringen, manier van werken, hanenafzet kunnen aan de bestuursleden gemeld worden die deze meenemen in het overleg met Pluimveeslachterij Remkes en deelnemende organisaties.

De voorzitter Jurj Kuipers was aftredend en herkiesbaar. Hij is herkozen voor een tweede periode van drie jaar. Naast hem bestaat het bestuur uit vermeerderaars Twan Engelen en Jos van Uden.

Foto van Monique van Loon
Tekst: Monique van Loon

Monique van Loon – van Duijnhoven is opgegroeid op een pluimveebedrijf met vleeskuikenouderdieren in Brabant. Monique heeft na haar opleiding aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch ruim twintig jaar in het pluimveebedrijfsleven gewerkt als bedrijfsadviseur en communicatiespecialist pluimvee. In 2010 startte ze haar bedrijf AgriContent met als specialisme pluimvee. Ze denkt mee met de redactie en schrijft als freelancer voor Pluimveeweb.

Tekst: Novi-Pluim

Beeld: Monique van Loon

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Dossiers
  • Video & foto
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top