Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieFotoserie: 'Gezonder ei dankzij andere voersamenstelling'

Fotoserie: 'Gezonder ei dankzij andere voersamenstelling'

Op het leghennenbedrijf van Jan Noorlander in Barneveld worden al ruim twee jaar op kleine schaal diverse voersamenstellingen uitgetest. Het doel is gezondere eieren te produceren. „Ons ei bevat meerdere voedingsstoffen die veel mensen tekort komen”, zegt voedingsdeskundige Dick Oosterwijk van het team Gezondheidsei.
Het team Gezondheidsei bestaat uit (van links naar rechts) voormalig pluimveeonderzoeker Piet Simons, leghennenhouder Jan Noorlander, voedingsdeskundige Dick Oosterwijk, projectleider Jarrin Snetselaar en eierhandelaar Henk van Hamersveld.
Jarenlang was het streven eieren zo goedkoop mogelijk te produceren. Fokkerij organisaties slaagden erin een witte hen ? met goedkoop voer ? binnen 100 weken 500 eieren te laten leggen. Gezond voedsel is anno 2017 echter steeds belangrijker.
Op het bedrijf van Noorlander richtte het team een bestaand hok in als proefstal met vier afdelingen voor ieder veertig leghennen.
Het team startte in augustus 2015 met een eerste voerproef. „In twee afdelingen testen we het proefvoer. In de twee andere afdelingen krijgen de hennen regulier voer zodat we het kunnen vergelijken”, legt Noorlander uit.
Het team liet de samenstelling van het ei onderzoeken in diverse laboratoria. Ondertussen liet het team diverse mensen de eieren proeven. „Gemiddeld is één op de tien mensen een superproever”, verklaart Oosterwijk. Na diverse mensen het gezondheidsei te l
Tijdens de proeven kwam het team erachter dat verlichting van belang is voor de samenstelling van het ei. „De hennen verblijven in een overdekte ruimte met lampen die zonlicht-identiek licht produceren. Daardoor zitten er meer goede voedingsstoffen in het
In de proefstal kan het team ook kiezen voor rood licht.
Het eierdoosje is gemaakt van aardappelzetmeel. „De CO2-footprint hiervan is lager dan van het veel gebruikte papierpulp. Daardoor verminderen we de impact op het milieu”, vertelt Oosterwijk.
„Het doosje van aardappelzetmeel kun je opeten”, zegt Oosterwijk, terwijl hij er een hap van neemt.
Op het gezondheidsei staat een stempel van een hartje.
De eieren zijn ook verkrijgbaar in doosjes van vier. „Een doosje van vier is makkelijk om mee te nemen om de eieren voor of na het sporten op te eten. Ons Gezondheidsei bevat meer vitamine B12, D3 en E, selenium, jodium, foliumzuur, luteïne en omega 3 dan
Noorlander houdt op zijn bedrijf ruim 100.000 scharrelhennen in drie etagestallen. De leghennenhouder hoopt net als de anderen in het team dat de afzet groeit. „We gaan eerst op de huidige schaal verder. Maar wanneer de afzet groeit stel ik een gedeelte v
Lees de reportage over het Gezondheidsei aanstaande zaterdag 28 oktober in de regionale agrarische vakbladen Vee & Gewas, Stal & Akker, Veldpost en Agraaf.
Het team Gezondheidsei bestaat uit (van links naar rechts) voormalig pluimveeonderzoeker Piet Simons, leghennenhouder Jan Noorlander, voedingsdeskundige Dick Oosterwijk, projectleider Jarrin Snetselaar en eierhandelaar Henk van Hamersveld.
Het team Gezondheidsei bestaat uit (van links naar rechts) voormalig pluimveeonderzoeker Piet Simons, leghennenhouder Jan Noorlander, voedingsdeskundige Dick Oosterwijk, projectleider Jarrin Snetselaar en eierhandelaar Henk van Hamersveld.
Jarenlang was het streven eieren zo goedkoop mogelijk te produceren. Fokkerij organisaties slaagden erin een witte hen ? met goedkoop voer ? binnen 100 weken 500 eieren te laten leggen. Gezond voedsel is anno 2017 echter steeds belangrijker.
Jarenlang was het streven eieren zo goedkoop mogelijk te produceren. Fokkerij organisaties slaagden erin een witte hen ? met goedkoop voer ? binnen 100 weken 500 eieren te laten leggen. Gezond voedsel is anno 2017 echter steeds belangrijker.
Op het bedrijf van Noorlander richtte het team een bestaand hok in als proefstal met vier afdelingen voor ieder veertig leghennen.
Op het bedrijf van Noorlander richtte het team een bestaand hok in als proefstal met vier afdelingen voor ieder veertig leghennen.
Het team startte in augustus 2015 met een eerste voerproef. „In twee afdelingen testen we het proefvoer. In de twee andere afdelingen krijgen de hennen regulier voer zodat we het kunnen vergelijken”, legt Noorlander uit.
Het team startte in augustus 2015 met een eerste voerproef. „In twee afdelingen testen we het proefvoer. In de twee andere afdelingen krijgen de hennen regulier voer zodat we het kunnen vergelijken”, legt Noorlander uit.
Het team liet de samenstelling van het ei onderzoeken in diverse laboratoria. Ondertussen liet het team diverse mensen de eieren proeven. „Gemiddeld is één op de tien mensen een superproever”, verklaart Oosterwijk. Na diverse mensen het gezondheidsei te l
Het team liet de samenstelling van het ei onderzoeken in diverse laboratoria. Ondertussen liet het team diverse mensen de eieren proeven. „Gemiddeld is één op de tien mensen een superproever”, verklaart Oosterwijk. Na diverse mensen het gezondheidsei te laten proeven, heeft Oosterwijk drie superproevers gevonden die het gezondheidsei regelmatig proeven. Daarnaast heeft Piet Simons ook nog zes superproevers gestrikt. Met de feedback van deze mensen uit het proefpanel probeert het team de smaak van de eieren te verbeteren.
Tijdens de proeven kwam het team erachter dat verlichting van belang is voor de samenstelling van het ei. „De hennen verblijven in een overdekte ruimte met lampen die zonlicht-identiek licht produceren. Daardoor zitten er meer goede voedingsstoffen in het
Tijdens de proeven kwam het team erachter dat verlichting van belang is voor de samenstelling van het ei. „De hennen verblijven in een overdekte ruimte met lampen die zonlicht-identiek licht produceren. Daardoor zitten er meer goede voedingsstoffen in het ei”, zegt Snetselaar.
In de proefstal kan het team ook kiezen voor rood licht.
In de proefstal kan het team ook kiezen voor rood licht.
Het eierdoosje is gemaakt van aardappelzetmeel. „De CO2-footprint hiervan is lager dan van het veel gebruikte papierpulp. Daardoor verminderen we de impact op het milieu”, vertelt Oosterwijk.
Het eierdoosje is gemaakt van aardappelzetmeel. „De CO2-footprint hiervan is lager dan van het veel gebruikte papierpulp. Daardoor verminderen we de impact op het milieu”, vertelt Oosterwijk.
„Het doosje van aardappelzetmeel kun je opeten”, zegt Oosterwijk, terwijl hij er een hap van neemt.
„Het doosje van aardappelzetmeel kun je opeten”, zegt Oosterwijk, terwijl hij er een hap van neemt.
Op het gezondheidsei staat een stempel van een hartje.
Op het gezondheidsei staat een stempel van een hartje.
De eieren zijn ook verkrijgbaar in doosjes van vier. „Een doosje van vier is makkelijk om mee te nemen om de eieren voor of na het sporten op te eten. Ons Gezondheidsei bevat meer vitamine B12, D3 en E, selenium, jodium, foliumzuur, luteïne en omega 3 dan
De eieren zijn ook verkrijgbaar in doosjes van vier. „Een doosje van vier is makkelijk om mee te nemen om de eieren voor of na het sporten op te eten. Ons Gezondheidsei bevat meer vitamine B12, D3 en E, selenium, jodium, foliumzuur, luteïne en omega 3 dan reguliere eieren. Die voedingsstoffen hebben sporters hard nodig, vooral vitame B12 en D3 zijn nodig om goed sportprestaties te leveren”, zegt Oosterwijk.
Noorlander houdt op zijn bedrijf ruim 100.000 scharrelhennen in drie etagestallen. De leghennenhouder hoopt net als de anderen in het team dat de afzet groeit. „We gaan eerst op de huidige schaal verder. Maar wanneer de afzet groeit stel ik een gedeelte v
Noorlander houdt op zijn bedrijf ruim 100.000 scharrelhennen in drie etagestallen. De leghennenhouder hoopt net als de anderen in het team dat de afzet groeit. „We gaan eerst op de huidige schaal verder. Maar wanneer de afzet groeit stel ik een gedeelte van één van mijn stallen beschikbaar voor de productie van het Gezondheidsei”, zegt Noorlander.
Lees de reportage over het Gezondheidsei aanstaande zaterdag 28 oktober in de regionale agrarische vakbladen Vee & Gewas, Stal & Akker, Veldpost en Agraaf.
Lees de reportage over het Gezondheidsei aanstaande zaterdag 28 oktober in de regionale agrarische vakbladen Vee & Gewas, Stal & Akker, Veldpost en Agraaf.

Lees de reportage over het Gezondheidsei aanstaande zaterdag 28 oktober in de regionale agrarische vakbladen Vee & Gewas, Stal & Akker, Veldpost en Agraaf.Klik hier om een gratis proefnummer voor deze agrarische vakbladen aan te vragen.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Ruth van Schriek

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top