Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieReductie broeikasgassen ‘vleesloze’ wereld 2,6 procent

Reductie broeikasgassen ‘vleesloze’ wereld 2,6 procent

De impact van het stoppen van vlees eten op de uitstoot van broeikasgassen zou wel eens veel lager kunnen zijn dan wordt beweerd. Als iedere Amerikaan veganist wordt dan is de reductie van broeikasgassen slechts 2,6 procent.
De impact van het stoppen van vlees eten op de uitstoot van broeikasgassen zou wel eens veel lager kunnen zijn dan wordt beweerd. Als iedere Amerikaan veganist wordt dan is de reductie van broeikasgassen slechts 2,6 procent.
De impact van het stoppen van vlees eten op de uitstoot van broeikasgassen zou wel eens veel lager kunnen zijn dan voorstanders van een vleesloze wereld de maatschappij voorschotelen. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek gepubliceerd in ‘Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA’ (PNAS). Als iedere Amerikaan veganist wordt dan is de reductie van broeikasgassen slechts 2,6 procent.

Wetenschappers van de Virginia Tech College of Agriculture and Life Sciences en de University of Wisconsin wilden onderzoeken wat de impact zou zijn als iedere Amerikaan over zou stappen op een veganistisch dieet.
Veeteelt en vleesconsumptie leveren een behoorlijke bijdrage aan de broeikasgassen, die door landbouw worden uitgestoten. De universele suggestie is dat het verminderen van de veehouderijen of de consumptie van dierlijke voedingsmiddelen de uitstoot van broeikasgassen met 28 procent kan verminderen en de voedselzekerheid kan verhogen. Voor de onderzoekers aanleiding om te analyseren of deze suggestie hout snijdt.

Emissiebijdrage veehouderij
Hun conclusie is evenwel dat de emissiebijdrage van de veehouderij weliswaar 49 procent bedraagt, maar als men de dierlijke voedingsmiddelen met plantaardige producten vervangt de uiteindelijke reductie niet 28 procent bedraagt, maar slechts 2,6 procent. De teelt van gewassen en hogere consumptiebehoefte zorgen namelijk ook voor de nodige uitstoot van broeikasgassen.

Bijdrage essentie voedingsstoffen
Volgens de onderzoekers leveren dierlijke voedingsmiddelen een behoorlijke bijdrage aan de humane consumptie in Amerika; 24 procent van de energie, 48 procent eiwit, 23 tot 100 procent van de essentie vetten en 34 tot 67 procent essentie aminozuren. Dieren hergebruiken niet-eetbare voedingsmiddelen en bijproducten voor de verwerking van vezels, en verwerkt ze tot voor mens eetbaar voedsel, voedsel voor huisdieren en industrie producten. Bovendien leveren ze stikstofhoudende meststof.

Planten-alleen wereld
Hoewel de gemodelleerde planten-alleen landbouw 23 procent meer voedsel produceert, voldoet het minder aan de eisen van de Amerikaanse bevolking aan essentie voedingsstoffen. Wanneer de voedingsgeschiktheid wordt gealueerd door gebruik te maken van voedingspatroon met de laagste kosten, die zijn geproduceerd met beschikbare voedingsmiddelen, worden meer nutritentekorten gezien.

Daarnaast blijkt dat er meer kilogrammen voedsel nodig zijn om aan alle nutritenbehoeften te voldoen, maar er wordt tegelijkertijd ook meer energie geproduceerd dan door menselijk consumptie gebruikt kan worden, waardoor dit verspilde energie is.

Voedselvoorziening
De onderzoekers concluderen dan ook dat het verwijderen van dieren uit de landbouwsystemen de broeikasgasemissies van de landbouw iets zal verminderen, maar dat dit daarentegen een voedselvoorziening zal creen die niet in staat is om de voedingsbehoeften van de Amerikaanse bevolking te ondersteunen.

Lees hier het Engelstalig onderzoek

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top