Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomie'Importeer niet nog meer Zuid-Amerikaanse kip in Europa'

'Importeer niet nog meer Zuid-Amerikaanse kip in Europa'

Importeer niet nog meer Zuid-Amerikaanse kip. Europa importeert nu al 895.000 ton kippenvlees uit derde landen, waarvan 500.000 ton uit Brazilië. Dat is goed voor een vierde van de totale Europese kipfiletconsumptie. Daardoor staan er banen op het spel. Bovendien zijn er geen garanties qua voedselveiligheid.

Daarvoor waarschuwt AVEC, de Europese organisatie van kippenslachterijen en handelaren. Nu onderhandeld wordt over handelsafspraken tussen de Europese Unie en de Mercosur-landen, vraagt AVEC, de Europese koepel van pluimveevleesverwerkers en -handelaaren om de importquota voor Zuid-Amerikaanse kip niet nog verder te verhogen. Elke verdere toegeving zal onvermijdelijk ten koste gaan van de ontwikkeling van de Europese pluimveesector, stelt de organisatie. AVEC staaft die vrees met importcijfers. Vorig jaar importeerden de Europese lidstaten liefst 895.000 ton kip uit derde landen, waarvan 500.000 afkomstig uit Brazili

Ter vergelijking: voor rundvlees ging het om 309.000 ton, voor schapenvlees om 206.000 ton en voor varkensvlees om 19.000 ton. 895.000 ton is gelijk aan een vierde van de Europese consumptie van kipfilet, aldus AVEC. Er werken 300.000 mensen in de Europese pluimveesector. Voor elke kipfilet die we importeren moet er een kip minder geproduceerd worden in de EU. Dit heeft een directe invloed op de werkgelegenheid in de sector.

Salmonellabesmettingen

Verder wijst AVEC er ook op dat sinds het begin van dit jaar al 275 Braziliaanse vleescontingenten geweigerd werden wegens salmonellabesmettingen en brengt de organisatie ook het recente fraudeschandaal in de Braziliaanse vleessector in herinnering. Vanuit het standpunt van de consument is het bijna onmogelijk te begrijpen hoe de Commissie nog maar kan overwegen grotere hoeveelheden Braziliaanse kip toe te laten, klinkt het fel. Uit een audit die uitgevoerd werd na het vleesschandaal blijkt dat er geen maatregelen werden genomen om bijvoorbeeld te vermijden dat eerder geweigerd vlees opnieuw in het handelscircuit terechtkomt.

De Europese vleekuikensector moet voldoen aan heel erg hoge standaarden inzake dierenwelzijn, voedselveiligheid en milieuprestaties, aldus AVEC. We zijn trots dat we erin slagen om deze richtlijnen, van boer tot bord, na te leven, want het levert de Europese consument de garantie dat zijn vlees van de hoogste kwaliteit is. Landen buiten de EU kunnen daar niet aan tippen. We vinden dan ook dat het onmogelijk is om in het kader van Mercosur-handelsakkoorden het importquotum voor kip te verhogen.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Tekst: Vlaams infocentrum land-, tuinbouw

Beeld: Marel Stork Poultry Processing

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top