Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieSalmonellagevallen EU daalt niet meer

Salmonellagevallen EU daalt niet meer

Sinds 2014 zijn het aantal gevallen van Salmonella Enteritidis in de EU zijn bij mensen toegenomen met 3 procent sinds 2014. Bij legkippen steeg de prevalentie in dezelfde periode van 0,7% naar 1,21%.

Dat vermeldt het rapport, dat is samengesteld door het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) en de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA). Het rapport is gebaseerd op cijfers uit 2016 verzameld door alle 28 lidstaten van de EU.

Waakzaam blijven
Er zijn in de EU in 2016 94.530 gevallen van salmonellose bij de mens gerapporteerd.S.Enteritidis - het meest voorkomende typesalmonella, vertegenwoordigde 59 procent van alle salmonellosegevallen van oorsprong uit de EU en is meestal geassocieerd met de consumptie van eieren, eiproducten en kippenvlees.

De toename van onze bewakingsgegevens is zorgwekkend en een herinnering dat we waakzaam moeten blijven", aldus Mike Catchpole, Chief Scientist van ECDC. Ondanks het hoge bewustzijn en de nationale programma's is er volgens hem behoefte aan voortdurende risicobeheersmaatregelen op lidstaat- en EU-niveau. De afgelopen tien jaar is de afname van salmonella een succesverhaal in het voedselveiligheidssysteem van de EU geweest. Recente Salmonella Enteriditis-uitbraken keerden deze trend.

Verdere onderzoeken door bevoegde autoriteiten op het gebied van volksgezondheid en voedselveiligheid zijn van cruciaal belang om de oorzakenen te achterhalen.

Stijgingen
Het aantal ziektegevallen door de meest gemelde door voedsel overgebrachte ziekteverwekker, Campylobacter, is ten opzichte van 2015 met 6,1 procent gestegen. Kippenvlees is de grootste bron.

Uitbraken als gevolg vanSalmonellanemen toe: S.Enteritidis veroorzaakt een op zes door voedsel overgedragen uitbraken van ziekten in 2016.

Salmonellabacteriwaren de meest voorkomende oorzaak van door voedsel overgedragen uitbraken (22,3 procent), een toename van 11,5 procent ten opzichte van 2015. Zij veroorzaakten de hoogste belasting van aantal ziekenhuisopnames en van sterfgevallen. Salmonellain eieren veroorzaakte het grootste aantal uitbraken (1.882).

Lees hier het rapport.

Foto van Monique van Loon
Tekst: Monique van Loon

Monique van Loon – van Duijnhoven is opgegroeid op een pluimveebedrijf met vleeskuikenouderdieren in Brabant. Monique heeft na haar opleiding aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch ruim twintig jaar in het pluimveebedrijfsleven gewerkt als bedrijfsadviseur en communicatiespecialist pluimvee. In 2010 startte ze haar bedrijf AgriContent met als specialisme pluimvee. Ze denkt mee met de redactie en schrijft als freelancer voor Pluimveeweb.

Tekst: EFSA

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top