Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieMinder kip besmet met Campylobacter en Salmonella

Minder kip besmet met Campylobacter en Salmonella

Bijdrage aan de humane laboratorium bevestigde Salmonellose per bron.
Bijdrage aan de humane laboratorium bevestigde Salmonellose per bron.
Het aantal mensen dat in Nederland ziek wordt door besmetting met Campylobacter daalt. Europees is er juist een stijging. Daarnaast is het aantal humane Salmonellabesmettingen door pluimveevlees klein in vergelijking met bijvoorbeeld varkensvlees.

Dit blijkt uit recente rapporten van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de EFSA, de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid. In het RIVM-rapport staat dat het aantal humane Nederlandse ziektegevallen door Campylobacter in 2016 met 12,9 procent daalde ten opzichte van 2015.

Deze daling is opmerkelijk gezien de recent gepubliceerde Europese cijfers van de EFSA. Het aantal besmette Europeanen door Campylobacter steeg in 2016 juist met 5,4 procent ten opzichte van 2015. De aanpak van de Nederlandse pluimveevleessector is dus succesvol, zo stelt Mark den Hartog van Nepluvi, de brancheorganisatie van pluimveeslachterijen en pluimveevleesverwerkers.

Focus primaire sector

Er komt steeds meer focus om ervoor te zorgen dat in de primaire sector al wordt voorkomen dat koppels Campylobacter positief worden. Zo lopen bij vleeskuikenhouders meerdere onderzoeken om met bijvoorbeeld vliegennetten en verbeterde bio-security het aantal besmette koppels te verlagen. Met extra genomen (was)stappen blijven slachterijen er aan werken om het aantal Campylobacters op pluimveevlees zo laag mogelijk te houden.

Sinds 2009 daalde het gevonden Campylobacterniveau op eindproducten van in Nederland geproduceerde kip (met waarden boven de 1.000 kve/gram) van 9,8 procent naar 3,9 procent in 2016.

De aanpak in de pluimveesector is zeker niet het enige dat telt, stelt Den Hartog. Dat artsen bijvoorbeeld minder maagzuurremmers voorschrijven heeft een groten bijdrage aan een daling van het aantal Campylobacterbesmettingen bij de mens.

Salmonella

Het RIVM zocht de veroorzakers van menselijke Salmonella-besmettingen ook uit. Vleeskuikens leveren slechts een minimale bijdrage. Ook leghennen/eieren als bron voor humane besmettingen is de laatste jaren sterk gereduceerd. Salmonellabesmetting door pluimveevlees komt erg weinig voor en zelfs helemaal niet bij een goede keukenhygie, stelt Den Hartog. Volgens hem is de sector goed op weg. Toch blijven nieuwe stappen nodig om het huidige aantal besmettingen met Campylobacter en Salmonella verder te verlagen.

Opvallend is de grote bijdrage van varkens als bron van humane Salmonellabesmettingen, zie grafiek.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: RIVM

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top