Wiesenhof investeert 3 miljoen in kweekvleesproductie

Dat maakte SuperMeat onlangs bekend. SuperMeat werkt aan de kunstmatige productie van vlees op basis van lichaamscellen van pluimvee. Wanneer de methode succesvol is, betekent dit dat het houden van vleeskuikens en het slachten van pluimvee voor de vleesproductie overbodig wordt. Bovendien zal de productie vrijwel geen grond en water vragen en wordt de emissie van broeikasgassen tot een minimum beperkt.
SuperMeat verwacht dat het met de financie ondersteuning van de PHW Gruppe mogelijk gaat worden om op korte termijn gekweekt pluimveevlees op de markt te brengen tegen een kostprijs die vergelijkbaar is met die van regulier geproduceerd pluimveevlees.
Binnen vier jaar
Supermeat verwacht dat het drie jaar duurt voordat het bedrijf het eerste kweekvlees aan restaurants kan leveren. Na die drie jaar wil Supermeat het product binnen twee tot vijf jaar op de markt brengen.
Topman Peter Wesjohann van de PHW-Gruppe stelt dat het Duitse concern bij verduurzaming niet alleen naar het welzijn in de vleeskuikensector kijkt, maar dat het bedrijf bijvoorbeeld ook een sterke positie wil in plantaardige voedingsproducten. Hij stelt vast dat er wereldwijd behoefte bestaat aan schoner geproduceerde eiwitrijke voedingsmiddelen.
De investering in SuperMeat laat zien dat we vooruit denken. We zien deze transactie niet als een financie investering maar als de start van een strategische samenwerking voor de lange termijn. We willen het bedrijf graag bijstaan bij de productontwikkeling en bij het strategisch positioneren van de producten binnen de Europese markt", zegt Wesjohann.
Silicon Valley
WUR-onderzoeker Cor van der Weele schat in dat kweekvlees binnen vijf jaar op de markt komt. Dat zei ze tijdens het Pluimvee Symposiumin mei 2017. In het Amerikaanse Silicon Valley werken diverse bedrijven hier momenteel aan.

Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Tekst: Agriholland
Beeld: Ingrid Sweers