Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Dossiers
  • Video & foto
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomie'Kuikens die uitkomen in de stal zijn gezonder'

'Kuikens die uitkomen in de stal zijn gezonder'

Vleeskuikens die uitkomen in de stal zijn gezonder en robuuster. „Het is niet zo dat we nooit meer gezondheidsproblemen hebben. Maar sinds we vanaf 2014 kuikens in de stal uit laten komen, hebben we maar vijf koppels last gehad van pootproblemen als gevolg van enterokokken.”

Dat zegt vleeskuikenhouder Rob Wingens uit het Brabantse Schaijk. Hij houdt samen met zijn vrouw Jolanda 110.000 reguliere vleeskuikens in vier stallen. 500 meter verderop houdt zijn broer Egbert 150.000 reguliere vleeskuikens in zes stallen. De dagelijkse werkzaamheden op het bedrijf van Egbert doet Rob samen met een medewerker.

Wingens liet begin 2013 als eerste vleeskuikenhouder in Nederland kuikens uitkomen in een reguliere vleeskuikenstal. Dit beviel beide broers zo goed dat ze het systeem in al hun stallen in lieten bouwen. Sinds medio 2014 komen alle kuikens op het bedrijf van Wingens in de stal uit. Rob Wingens is woensdagavond 14 februari de gastspreker tijdens de Pluimveeweb thema-avond Diergezondheid voor vleeskuikenhouders in Meppel. Hij vertelt hier uitgebreid over zijn ervaringen met kuikens die uitkomen in de stal en waar een vleeskuikenhouder die dit doet op moet letten.

Gezonder en robuuster

Door kuikens uit te laten komen in een stal is een vleeskuikenhouder niet van alle gezondheidsproblemen verlost, geeft Wingens eerlijk toe. Vermeerderingsnummers die overal gezondheidsproblemen geven, draaien bij ons ook niet top. Maar kuikens die uitkomen in de stal zijn over het algemeen wel gezonder en robuuster.

De familie hanteert op beide bedrijven een strakke 7-weekse planning. Ze ontvangen op beide locaties altijd op maandag de 18-daagse broedeieren. Eerst op de locatie van Rob, een week later op de locatie van Egbert. Maandag komt er af en toe een kuiken uit. De meeste kuikens komen woensdag uit en de laatste op donderdag. Vrijdag haalt Wingens de broedlades er weer uit.

Lagere uitval

In het begin is het meer werk. Zo meet ik regelmatig de eiertemperatuur en staltemperatuur en controleer ik de uitkomst van de kuikens. Maar in het verloop van de ronde heb je er profijt van doordat de kuikens gezonder zijn en de uitval lager.

Benieuwd naar de ervaringen van Rob Wingens met uit laten komen van kuikens in de stal, de Coccidiosedruk op hun bedrijf en hun complete aanpak? Kom dan naar de thema-avond Diergezondheid op woensdag 14 februari in Meppel.

Kuikens temperaturen

De thema-avond Diergezondheid voor vleeskuikenhouders begint om 19.30 uur met een interactieve presentatie van pluimveedierenarts Filip Boel van Belgabroed. De broederij bedacht een aanpak voor de opzet van eendagskuikens, waarin een lagere staltemperatuur, het meten van de kuikentemperatuur en drinkwaterhygie een grote rol spelen.

Met deze aanpak zijn ernstige pootproblemen als gevolg van enterococcen vaak te voorkomen, zegt Boel. De pluimveedierenarts heeft de afgelopen jaren ook zeer veel praktische ervaring opgedaan met 'on farm hatching systemen'. Hij vertelt over de ervaringen hiermee en hun nieuwe aanpak van on farm hatching.

Na de presentatie van Boel is het tijd voor het praktijkverhaal van Rob Wingens.Om 21.00 uur start het laatste officie onderdeel van de thema-avond met de stellingencarrousel. Aan de hand van stellingen die zijn aangedragen door Pluimveeweb gaan de deelnemers onder leiding van n van de thema-partners met elkaar in gesprek.

Avondprogramma:

19.15 - 19.30 uur: Ontvangst met koffie of thee
19.30 - 20.15 uur: Presentatie over opzetmanagement door Filip Boel
20.15 - 21.00 uur: Presentatie door vleeskuikenhouder Rob Wingens
21.00 - 22.00 uur: Stellingencarrousel.
Vanaf 22.00 uur: Naborrelen met een kiphapje

Aanmelden

De Pluimveeweb thema-avond Diergezondheid voor vleeskuikenhouders is aanstaande woensdagavond 14 februari in het Arcus gebouw, Werkhorst 36, 7944 AV in Meppel.De toegang voor pluimveehouders is gratis.Aanmelden kan hier.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Dossiers
  • Video & foto
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top