Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomie'Pluimveehouderij moet ook verder verduurzamen'

'Pluimveehouderij moet ook verder verduurzamen'

Ook de (vlees)pluimveehouderij moet, ondanks de zeer gunstige CO2 footprint die kip en eend nu al hebben en waardoor ze een gunstige positie innemen, werken aan verdere verduurzaming. Daarnaast spelen thema’s als circulaire economie en omgeving ook een ro
Ook de (vlees)pluimveehouderij moet, ondanks de zeer gunstige CO2 footprint die kip en eend nu al hebben en waardoor ze een gunstige positie innemen, werken aan verdere verduurzaming. Daarnaast spelen thema’s als circulaire economie en omgeving ook een rol. Daarmee reageert secretaris Peter Vesseur op het advies van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) dat de veehouderij moet krimpen voor 2030.
Ook de (vlees)pluimveehouderij moet, ondanks de zeer gunstige CO2 footprint die kip en eend nu al hebben en waardoor ze een gunstige positie innemen, werken aan verdere verduurzaming. Daarnaast spelen thema’s als circulaire economie en omgeving ook een rol.

Daarmee reageert secretaris Peter Vesseur op het advies van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) dat de veehouderij moet krimpen voor 2030. Juist in Nederland is het mogelijk die aanpassingen te onderzoeken en te implementeren, die de pluimveehouderij nog meer geschikt maken als belangrijke eiwitbron voor het voeden van de (wereld)bevolking, zegt Vesseur. Door die ruimte aan de verdere ontwikkeling te geven, zal dat ook bijdragen aan de wijze waarop pluimvee in de rest van de wereld geproduceerd wordt.

In enkele artikelen over het advies van de RLI wordt ingegaan op de noodzaak dat de veestapel kleiner wordt om de klimaatdoelen te bereiken. Er wordt gesproken over voedseltransitie, vervolgt Vesseur. Hij vindt het goed dat er naar de productie en consumptie van voedsel gekeken wordt. Dat wordt met een steeds verder groeiende wereldbevolking immers een steeds belangrijker aandachtspunt.

Het blijft vanzelfsprekend ook belangrijk dat er voedsel wordt geproduceerd, maar elk voedsel heeft een milieueffect en in het totale verhaal speelt natuurlijk ook mee hoe dat voedsel de consument bereikt.

Fractie van totale effect

Puur grondstoffen vergelijken is maar een fractie van het totale effect in milieutermen. Denk bijvoorbeeld aan het verhitten of verpakken in bijvoorbeeld blik of glas,vertelt Vesseur.

Op hoofdlijnen in een kort artikel is er natuurlijk niet direct ruimte voor alle nuancering, zoals het effect van het tot waarde brengen van bijproducten uit de humane voedingsmiddelen industrie of de verschillen die er bestaan tussen de verschillende (dierlijke) eiwitbronnen, waarbij pluimveevlees er juist zeer gunstig uit komt.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top