Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieRIVM onderzoekt ziekteverwekkers in de vleeskuikenhouderij

RIVM onderzoekt ziekteverwekkers in de vleeskuikenhouderij

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) doet dit jaar in samenwerking met de NVWA onderzoek naar ziekteverwekkers in de vleeskuikenhouderij.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) doet dit jaar in samenwerking met de NVWA onderzoek naar ziekteverwekkers in de vleeskuikenhouderij.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) doet dit jaar in samenwerking met de NVWA onderzoek naar ziekteverwekkers in de vleeskuikenhouderij.

Het onderzoek bestaat uit twee delen. In het ene dele onderzoeken het RIVM en de NVWA welke ziekteverwekkers voorkomen bij vleeskuikens. Vleeskuikenhouders moeten hier verplicht aan meewerken. Via een steekproef zijn 200 vleeskuikenbedrijven geselecteerd. In het andere deel onderzoekt het RIVM welke ziekteverwekkers voorkomen bij vleeskuikenhouders, hun en gezinsleden en hun medewerkers. Vleeskuikenhouders mogen zelf weten of ze hier aan deel willen nemen.

Voor het verplichte onderzoek bij vleeskuikens neemt een medewerker van de NVWA contact met een vleeskuikenhouder. Tijdens een bezoek wordt samen met de vleeskuikenhouder een vragenlijst ingevuld.

De NVWA controleur wil per stal onder meer de opzet aantallen, afmetingen, voederconversie, aflevergewichten, afkeur, gebruik van pro- en prebiotica, uitval, top 3 oorzaken van uitval de laatste 3 ronden weten. Ook wil hij welke welk coccidiostatica middel gebruikt is en of er voeradditieteven gebruikt zijn en welke.

Campylobacter en MRSA

Ook worden tijdens het bezoek in de stallen mest- en stofmonster verzameld. Deze monsters worden onderzocht op het voorkomen van Campylobacter, ESBL-producerende bacteri, MRSA, Listeria, Shiga-toxine producerende E.col (STEC) en Chlamydia.

Een aantal van dezelfde ziekteverwekkers worden ook bij vleeskuikenhouders, gezinsleden en medewerkers onderzocht. Daarvoor moet een vleeskuikenhouder zelf monsters nemen, via een neusswab.

Onderzoeksdoel

We willen weten welke ziekteverwekkers voorkomen bij vleeskuikens en mensen die dagelijks in aanmerking komen met vleeskuikens. En in welke mate dit het geval is, zegt onderzoekster Tryntsje Cuperus van het RIVM.

Dragen vleeskuikens ziekteverwekkers bij zich die gevaarlijk voor mensen kunnen zijn? En dragen veehouders, hun medewerkers en gezinsleden deze ook bij zich? En hoe erg is dat? Dat zijn vragen waar dit onderzoek zich op richt, vertelt Cuperus. Via een steekproef zijn 200 vleeskuikenbedrijven geselecteerd voor het onderzoek. We hopen dat we bij 200 tot 250 mensen via een neusswab ook onderzoek kunnen doen.

Anoniem

Alle onderzoeksgegevens worden anoniem gecodeerd en opgeslagen. In het onderzoeksrapport, dat begin 2019 verschijnt, komen geen namen van vleeskuikenhouders te staan, benadrukt Cuperus. Het RIVM deed de voorgaande jaren hetzelfde soort onderzoek voor andere veehouderijsectoren, zoals de leghennenhouderij. Iedere zes jaar doen we in elke deelsector onderzoek naar ziekteverwekkers.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Ruth van Schriek

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top