Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Dossiers
  • Video & foto
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomiePrijs pluimveevlees in de winkel vorig jaar met 5 procent gestegen

Prijs pluimveevlees in de winkel vorig jaar met 5 procent gestegen

De prijs van pluimveevlees in de winkel is in Nederland vorig jaar met 5 procent gestegen. Gemiddeld voor alle vleessoorten was de stijging in 2017 ongeveer 3,8 procent, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Sinds de eenmalige stijging van bijna 10 procent in het MKZ-jaar 2001 werd vlees per jaar gemiddeld 2 procent duurder.

Die stijging van 3,8 procent vorig jaar was zelfs een van de hoogste in de eurozone, alleen in Slowakije nam die nog meer toe. De stijging van de gemiddelde vleesprijs in Belgien Duitsland was ongeveer de helft van die in Nederland. In Ierland, Cyprus, Finland en Griekenland daalden ze zelfs. De prijsstijging van 5 procent van pluimveevlees vorig jaar was in Nederland zelfs het sterkst in de eurozone.

Ondanks die stijging behoort Nederland tot de vijf landen in de eurozone waar naar verhouding het minst aan vlees wordt uitgegeven. Van de totale aankopen in de winkel gaat hier iets meer dan 21 procent naar vlees (inclusief vleeswaren). Het meeste besteden de Belgen in de winkel; bijna 28 procent van hun geld gaat naar vlees en vleeswaren.

Minder aanbod

Voorzitter Gert Jan Oplaat van de Nepluvi (Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie) heeft wel enkele mogelijke verklaringen voor de forse stijging van pluimveevlees; Er is toch wat minder aanbod denk ik. Er zijn meer langzaam groeiende rassen en dan krijgt de inkoop toch problemen. Ook is er minder aanvoer geweest vanuit Brazili Omdat ook de gemiddelde consumptie van kippenvlees vorig jaar met zon 200 gram is gestegen doet de markt dan zijn werk.

Oplaat verwacht dat de stijging ook komende jaren nog wel zal doorzetten. Of die ook goed nieuws is voor de boer kan hij niet beoordelen. Daarvoor moet je in de contracten tussen onze leden en de vleeskuikenhouders kijken en dat kan ik niet. Je zou natuurlijk mogen verwachten dat met een hogere prijs de marge groter wordt, maar de kosten in de keten zijn natuurlijk ook gestegen. Kijk maar naar de gestegen kosten door de nieuwe cao en de eisen van de NVWA aan de slachterijen.

Tekst: Lauk Bouhuijzen

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Dossiers
  • Video & foto
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top