Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieFipronilcrisis: ‘In meeste gevallen overgereageerd’

Fipronilcrisis: ‘In meeste gevallen overgereageerd’

„Als je kijkt of we misschien hebben overgereageerd, dan denk ik dat het voor een groot deel van de boerderijen op het gebied van volksgezondheid, eieren en vlees het geval is”, zegt toxicoloog Martin van den Berg van Universiteit Utrecht in een documentaire van Omroep Gelderland.

De regionale omroep zond maandagavond 30 juli een documentaire uit over de fipronilcrisis, die een jaar geleden begon. Verschillende deskundigen, maar ook getroffen leghenhouders komen aan het woord in de uitzending.

Volgens toxicoloog Martin van den Berg is het percentage fipronil in de eieren minimaal. Het meest besmette ei is voor kinderen die heel hun leven zon ei eten misschien een probleem. Maar voor het grootste deel van de bevolking helemaal niet, vindt de toxicoloog. Dierenarts Peter Wijnen sluit zich daar volledig bij aan: De hoeveelheid fipronil die in de eieren zat was zeer minimaal. Ze waren echt op zoek naar de nul. Naar miljardste deeltjes. Maar een miljardste deeltje doet niets met de mens, zegt Wijnen, die aangeeft dat fipronil ook gebruikt wordt als anti-luizenmiddel voor honden en katten. Als je een keer je hond aait doet het ook niet zoveel met de mens, maar op moment kun je al meer binnen hebben gekregen dan je ooit via het ei binnen gekregen had.

Daarnaast consumeert de mens te weinig eieren, volgens Van den Berg. In vrijwel alle gevallen eet je die eieren niet de hele dag. Waren de gehaltes veel lager in die eieren en was die zorg dus eigenlijk niet echt aanwezig, zegt de toxicoloog. Maar het is niet zo dat het middel de hele tijd in die stallen gespoten moet worden, want dat krijg je een steeds meer opbouwende concentratie in het vet, in het vlees en in de eieren en dat is wel onwenselijk.

In de koekjes

In de documentaire komen ook leghennenhouders Wim en Marja de Vries uit Terschuur aan het woord. Het echtpaar heeft een biologisch bedrijf met 18.500 dieren en gebruikten ook het middel van Chickfriend. Ze zijn verbolgen over het feit dat alle eieren die besmet waren direct zijn vernietigd. Je had er andere dingen mee kunnen doen. Ze hadden ook gewoon opgegeten kunnen worden maar dat wilde men dan niet, zegt Wim de Vries. Zijn vrouw vult aan: Ze hadden in elk geval opgenomen kunnen worden in de industrie, ik koekjes of wat dan ook. Als je er tien goede in doet en je doet er een verkeerde tegen, dan is het zo ver weg, dan is het niet meer te vinden. Als ze dat gedaan hadden was er niks aan de hand geweest denk ik. Maar er mocht gewoon niks en ze wilden gewoon niks.

Omroep Gelderland heeft maandagavond 30 juli de documentaire Fipronil? Niemand had er eerder van gehoord uitgezonden. Getroffen pluimveehouders en deskundigen blikken terug op de fipronilcrisis en laten zien wat voor impact het heeft gehad en nog steeds heeft. De uitzending is online terug te kijken via de website van Omroep Gelderland.

Foto van Erin Veenink
Tekst: Erin Veenink

Erin studeerde af in 2016 aan de School voor Journalistiek, niet wetende dat ze ooit als landbouwjournalist aan het werk zou gaan. Na enkele jaren als radio- en televisieverslaggever te hebben gewerkt, lonkte toch het schrijven en kwam ze terecht op de redactie bij Agrio. Haar interesse in zowel landelijke als lokale politiek komt hier niet ongelegen. Een voorliefde voor de agrarische sector heeft ze al lang. Dit werd aangewakkerd tijdens de zomervakanties in Denemarken, waar ze werkte bij een melkveehouderij met Jersey koeien van haar oom en tante.

Beeld: Gerard Burgers

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top