Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Dossiers
  • Video & foto
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieZelfvoorzieningsgraad vleeskuikenhouderij België naar 192 procent

Zelfvoorzieningsgraad vleeskuikenhouderij België naar 192 procent

De Belgische vleeskuikenstapel nam de afgelopen vijf jaar met 40 procent toe. Veel Belgische vleeskuikenhouders breidden de afgelopen jaren hun bedrijf uit.
De Belgische vleeskuikenstapel nam de afgelopen vijf jaar met 40 procent toe. Veel Belgische vleeskuikenhouders breidden de afgelopen jaren hun bedrijf uit.
De Belgische vleeskuikenstapel nam de afgelopen vijf jaar met 40 procent toe. Hiermee liep de Belgische zelfvoorzieningsgraad op tot 192 procent. Dat brengt de nodige exportgevoeligheid met zich mee.

Dat meldt het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (Vilt). Er vallen volgens Vilt een paar tendensen op: de opkomst van diverse labels, concepten of lastenboeken en het inzetten op kostenreductie in de gangbare vleeskuikenhouderij.

Het drukken van de kostprijs is erg belangrijk voor reguliere vleeskuikenhouders in Belgi zegt landbouweconoom Bart Verstrynge van het KBC. Door de sterke genetische vooruitgang en een betere voederconversie kunnen vleeskuikenhouders de kostprijs drukken.

Vierkantsverwaarding conceptkip

Naast reguliere vleeskuikens, bestaan er ook in Belgiconcepten. Bij een conceptkip gaat men vanuit een specifieke vraag van de consument op een alternatieve manier kippen houden, zegt Verstrynge. Daarbij ligt vaak de focus op extra dierenwelzijn, voedselveiligheid en kwaliteit. De meerwaarde die je zo crert, laat toe een hogere prijs voor dit product te vragen.

Volgens de landbouweconoom hebben die alternatieve systemen zeker hun voordelen, maar hij wijst ook op de risicos. Alles staat of valt bij de vraag naar dergelijke concepten en het aanbod daarop. Als het aanbod de vraag overstijgt, kan de meerprijs niet gerealiseerd worden. Daarnaast is de vierkantswaardering van dergelijke concepten niet altijd makkelijk, volgens Verstryne.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Guus Visser

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Dossiers
  • Video & foto
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top