Pluimveedierenarts: bedrijfsbegeleiding bij leghennen loont

Diergeneeskundige bedrijfsbegeleiding helpt u om het maximale uit uw leghennen te halen en uw bedrijfsresultaten te optimaliseren. Daarvoor is het belangrijk om een aantal zaken goed op elkaar af te stemmen, zoals gezondheid, dierenwelzijn, management, voeding, klimaat en techniek.
De hedendaagse gespecialiseerde pluimveedierenarts is bij uitstek geschikt als onafhankelijke adviseur: niet alleen voor het monitoren, voorkomen en bestrijden van ziekten, maar ook voor onafhankelijk blik op uw bedrijfsvoering. Proactieve begeleiding, een preventieve benadering en samenwerking in de keten zijn daarbij belangrijke uitgangspunten. Enkele praktijkvoorbeelden hieronder laten zien hoeveel een bepaalde dierziekte of aandoening uw bedrijf kan kosten.
- Acute en chronische darmproblemen als gevolg van subklinische coccidiose en/of Clostridium hebben een grote impact op het productieresultaat van uw koppel leghennen. Zij veroorzaken een slechte vertering en absorptie van voedingsstoffen. Dit leidt tot een hogere voeropname, lagere productie en hogere gevoeligheid voor andere ziekten. Acute darmproblemen kosten al snel een 0,5 kg voer en 3 eieren per hen, terwijl dit bij de chronische darmproblemen kan oplopen tot een factor 2-3 hoger, exclusief kosten voor medicijnen en supplementen.
- Infecties veroorzaakt door Infectieuze Bronchitis (IB) virussen, Mycoplasma gallisepticum en/of M. synoviae leiden voornamelijk tot eiproductiedalingen en een verhoogd aantal 2e soort eieren. De schade varieert van 10-30 eieren per hen per ronde. Bij een uitbraak van Egg Drop Syndrome (Adeno-BC14 virus) is het aantal wind- en zwakschalige eieren meestal hoger en is de schade dus groter.
- Bloedluizen (Dermanyssus gallinae) zuigen bloed bij uw leghennen om hun cyclus te voltooien. Afhankelijk van de besmettingsgraad leidt dit tot bloedarmoede, vermoeidheid, onrust, verminderde eiproductie, slechtere schaalkwaliteit, conditieverlies en verhoogde uitval. Daarnaast kan deze mijt ook als vector optreden en ziekten overdragen, zoals E. coli of Salmonella spp. Uit Europees onderzoek is bekend dat de schade die door bloedluizen veroorzaakt wordt, gemiddeld 0,35 per hen per ronde bedraagt (variatie: 0,18 2,25).
- Het houden van leghennen met onbehandelde snavels is een enorme uitdaging voor de huidige legpluimveesector. Pikkerij en kannibalisme kunnen veel schade en ongerief veroorzaken. Biologische legpluimveehouders hebben de afgelopen jaren veel ervaring hiermee opgedaan. De kosten op een biologisch legbedrijf met 12.000 hennen en een extra uitval van 5% lopen al snel op tot 0,50 per hen, exclusief kosten voor ondersteunende maatregelen.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden over de impact van ziektes of aandoeningen op uw legpluimveebedrijf. De oplossing ligt in een goede samenwerking met de juiste partners en experts. Regelmatige bedrijfsbegeleiding kan u daarbij helpen en levert al snel resultaat, zowel op korte als lange termijn. Kosten zijn voornamelijk afhankelijk van de frequentie. Ervaring leert dat veterinaire bedrijfsbegeleiding loont. Nettoresultaat: enkele eieren per opgezette hen (POH) meer.