Fotoserie: Bloedluisexpert: monitoring is essentieel voor bloedluisbestrijding

De rode vogelmijt (Dermanyssus gallinae), in de volksmond bloedluis genoemd, is een kleine spinachtige met acht pootjes. Eens in de twee tot vier dagen, meestal in de donkerperiode in de stal, gaat de bloedluis op pad. Het doel is de zoektocht naar een bloedmaaltijd om zich mee te voeden. Na deze maaltijd legt het vrouwtje vier tot acht eitjes, die na twee tot drie dagen uitkomen. De cyclus van een bloedluis, van ei tot volwassen bloedluis, kan onder optimale omstandigheden in zeven dagen worden voltooid.
Gevolgen bloedluis op een bedrijf
De gevolgen van bloedluis op een bedrijf zijn vaak zeer groot. Naast aantasting van het dierenwelzijn door stress is er een verhoogde kans op dierziekten door verspreiding via de bloedluis (o.a. E. coli en Salmonella spp.). Andere nadelige gevolgen zijn een verminderd werkplezier voor de pluimveehouder en natuurlijk de grote economische schade. Schattingen over deze financie schade als gevolg van bloedluis (benodigde bestrijding en verloren productie) lopen uiteen van 0,18 tot 2,25 euro per hen. Deze forse schadepost kan in een sector met kleine marges het verschil maken tussen winst of verlies. Bloedluis monitoring en goed management zijn daarom van groot belang op het pluimveebedrijf.
Onderschat probleem
Bloedluis is zowel in de commercie pluimveehouderij, als ook in de hobbypluimveehouderij, nog steeds een groot en onderschat probleem. Bloedluizen worden regelmatig aangetoond op legpluimveebedrijven die denken bloedluisvrij te zijn. Uit enques onder pluimveehouders in Nederland blijkt dat bloedluis op 80-90% van de legbedrijven voorkomt. Vermoedelijk liggen de daadwerkelijke percentages nog hoger. Bovendien is de verwachting dat door de klimaatverandering de situatie met bloedluis verergert.
Monitoring en advies
Door regelmatige controle op bloedluizen kan in een veel vroeger stadium worden ingegrepen. Hierdoor kunnen de nadelige gevolgen, inclusief de economische schade, enorm beperkt worden aldus pluimveedierenarts en bloedluis-expert Berrian Lammers van AviVet.
Hoewel er meerdere methodes bestaan om op bloedluis te controleren, zijn lang niet alle methodes praktisch, robuust en/of betrouwbaar. De AviVet bloedluisval is in samenwerking met de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht uitgebreid onderzocht en op die manier ook wetenschappelijk goed onderbouwd. Het plaatsen, verzamelen en versturen van de vallen is eenvoudig. Dit maakt deze manier van bloedluismonitoring extra aantrekkelijk.