Biologische leghennen: 10 jaar samenwerken aan een gezond resultaat

Sinds 2009 heeft pluimveepraktijk AviVet bijgedragen aan kennisoverdracht binnen de biologische legpluimveesector en zich hard gemaakt om een meer structurele vorm van bedrijfsbegeleiding te introduceren. Data verzameld vanuit het Bedrijfsnetwerk Biologische Pluimveehouderij laten zien dat het landelijke uitvalspercentage in 2009-2010 gemiddeld 15% (4-40%) bedraagt en het aantal eieren per opgehokte hen (POH) 285-290 stuks op 72 weken. Bovendien bleek dat de variatie tussen de beste en slechtste bedrijven groot was. Met deze data als referentie zijn wij op meerdere biologische bedrijven gestart om knelpunten in kaart te brengen, en diergezondheid, dierenwelzijn en productieresultaten naar een hoger niveau te tillen. Dat laatste lukt natuurlijk niet alleen en het succes is afhankelijk van de samenwerking tussen pluimveehouder en erfbetreders.
De belangrijkste aandachts- en verbeterpunten die naar voren kwamen zijn:
- Betere afstemming tussen opfok- en legperiode op het gebied van: voer- en licht management, nuchter zetten en transport, omstandigheden in eerste week na opzet, management van pikkerij en kannibalisme en entschemas.
- Pro-actieve bestrijding van ziekten en managementproblemen die diergezondheid en dierenwelzijn aantasten en/of hoge uitval veroorzaken, leidt al snel tot een positief effect op het productieresultaat. Dat wil zeggen, het aantal eieren POH en goede schaalkwaliteit. Hierbij moet men denken aan: acute en chronische darmproblemen (coccidiose, Clostridium, maagdarmwormen, mycotoxinen, voersamenstelling en -structuur), IB-varianten, Mg/Ms, bloedluizen, E.coli, pasteurella, vlekziekte, pikkerij en kannibalisme.
Als pluimveepraktijk die gespecialiseerd is in het begeleiden van biologische leghennen putten wij momenteel uit een uitgebreide database aan gegevens van enkele honderden koppels. In vergelijking met de gegevens uit 2009-2010 laten onze huidige data een significante vooruitgang zien: uitvalspercentage van 8-10% en 310-320 eieren POH.
De totaaloplossing ligt dus in een goede samenwerking met geschikte partners en experts op de juiste momenten. Regelmatige bedrijfsbegeleiding helpt daarbij en heeft al snel effect, zowel op korte als lange termijn. Nettoresultaat: enkele eieren per opgezette hen meer.