Pluimveeweb.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf

  • Menu
AgruniekRijnvallei logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over AgruniekRijnvallei
  • Contact
AgruniekRijnvalleiEconomieLaat die eerste soort eieren niet barsten

Laat die eerste soort eieren niet barsten

Het produceren van veel eerste soort eieren draagt bij aan een maximaal rendement op het bedrijf. Elk segment waarvoor geproduceerd wordt stelt andere eisen aan een tafelei. Een mooi ei heeft glans, voldoende breuksterkte, een gladde schaal en is mooi van kleur. Bij witte eieren moet de schaal hagelwit zijn.
Vuistregels voor breuksterkte
Vuistregels voor breuksterkte

De kwaliteit van de nestbodem en de instellingen van de eierverzameling verdienen continu aandacht. Het percentage haarscheur is een indicator of de instellingen van de pakker, stapelaar en palletvuller goed zijn. Controleer regelmatig de kwaliteit van de nestmatten en kijk of ze schoon zijn. De eieren moeten schoon het nest uitrollen en niet in aanraking kunnen komen met mest. Een binnenbandnest wordt vaak verkozen boven een buitenbandnest. Het afrolspoor van het ei is namelijk korter.

IB-eieren

Een IB-infectie en/of in combinatie met Mycoplasma Synoviae (MS) veroorzaakt de bekende IB-eieren of eieren met 'glazen punten'. Werken naar n leeftijd op het bedrijf en overenten in de leg met IB kunnen goede resultaten geven. MS is zeer besmettelijk. Neem daarom extra hygiemaatregelen. Ontsmet uw schoeisel en andere materialen tussen de stallen. Voor de juiste entingen kunt u het beste contact opnemen met uw dierenarts.

Breuksterkte

Naarmate de hen ouder wordt neemt de calciumbenutting af. Houd daarom de breuksterkte in de gaten. De vuistregels voor breuksterkte staan in de tabel hieronder. Wanneer de schaalkwaliteit afneemt wordt er vaak overgeschakeld naar de volgende voerfase of wordt er extra kalksteen of grit verstrekt.

Voeren naar eivorming

Een ei wordt in verschillende fases per dag gevormd. Tijdens een fase heeft de hen behoefte aan specifieke nutriten. Wanneer gedurende de dag hetzelfde voer wordt verstrekt, moet de hen de benodigde nutriten (zoals calcium) tijdelijk opslaan om ze later te benutten. Het is ook mogelijk om het voer af te stemmen op de fases van de eivorming. Hierdoor kunnen de nutriten op het moment gevoerd worden wanneer de hen ze daadwerkelijk nodig heeft. Dit wordt ook wel splitfeeding genoemd. Splitfeeding zorgt voor een efficitere en betere nutritenbenutting. Met dit voersysteem wordt er in de ochtend en middag gevoerd. In de ochtend bevat het voer vooral energie en eiwit en een laag calciumgehalte terwijl dit in de middag andersom is.

Management

Indien splitfeeding goed wordt toegepast geeft dit een hoger aandeel eerste-soort-eieren met lagere voerkosten. Hiervoor heeft u het volgende nodig: twee voersilos, een voerweger, aangepaste hoppers en aangepaste software zodat de schakelingen automatisch uitvoerbaar zijn.

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u terecht bij AR pluimveespecialist Henri Rijkers, 06-55336097 of h.rijkers@argroep.nl. U kunt ook uw contactgegevens achterlaten via het contactformulier op de website van AR.

Gerelateerde artikelen
Splitfeeding
Biologisch pluimveevoer voor een sterke eischaal
Het behalen van het gewenste eigewicht en schaalkwaliteit

Tekst: Henri Rijkers, AgruniekRijnvallei

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
AR realiseert
Wij zijn AR (AgruniekRijnvallei): een actieve land- en tuinbouwcoöperatie met veehouders, akkerbouwers en fruittelers als leden. Onze ambitie? Het ondersteunen van agrarische ondernemers met hun uitdagingen van vandaag de dag en met hun plannen voor later. We beloven ze daarbij niet alleen resultaat, maar maken onze beloftes ook waar. Dit doen we met behulp van praktische adviezen en een breed scala aan doordachte oplossingen. Wij ontwikkelen en produceren niet alleen kwalitatief hoogwaardig Zuiver Voer, maar kunnen u ook adviseren op het gebied van bedrijfsontwikkeling.
Lees verderEi-plus aanpak
Assortiment
  • Legpluimvee
  • Vleeskuikens
  • Zuiver Voer
  • Biologisch
Contact
Neem vrijblijvend contact met ons op
  • 0317-499515

    voer@argroep.nl

  • Henno van den Bruinhorst

    Henno van den Bruinhorst

    Verkoopleider pluimvee

    06-55334277

    h.vandenbruinhorst@argroep.nl

  • Jan van Os

    Jan van Os

    Specialist legpluimvee

    06-22503851

    j.vanos@argroep.nl

  • Jeffrey de Rooij

    Jeffrey de Rooij

    Specialist legpluimvee

    06-30638386

    j.derooij@argroep.nl

  • Hans Ebbers

    Hans Ebbers

    Specialist pluimvee

    0653209947

    h.ebbers@argroep.nl

  • Maarten Hulstein

    Maarten Hulstein

    Specialist pluimvee

    06-53608229

    m.hulstein@argroep.nl

  • Noud Verstraten

    Noud Verstraten

    Specialist pluimvee

    06-13679051

    n.verstraten@argroep.nl

  • Anouk Hannink

    Anouk Hannink

    Specialist pluimvee

    0613792683

    a.hannink@argroep.nl

Meer contact
Social Media
  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • LinkedIn
Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top