Pluimveeweb.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf

  • Menu
De Heus logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over De Heus Voeders
  • Contact
De HeusEconomieFotoserie: Vleeskuikenbedrijf Grutters, Groesbeek

Fotoserie: Vleeskuikenbedrijf Grutters, Groesbeek

John en Virginie Grutters uit Groesbeek.
John en Virginie Grutters uit Groesbeek.
John en Virginie Grutters uit Groesbeek zijn in 2017 overgeschakeld van het houden van opfokleghennen naar Volwaardkuikens. Het houden van kuikens is een nieuwe tak van sport voor de pluimveehouders, maar dit hadden ze zo onder de knie. Daarnaast hebben ze een wijngaard met een terras en zijn ze onlangs begonnen met de verkoop van Betsy ’s kip. “Een prima combinatie met voldoende uitdaging,” vertelt het enthousiaste stel.
John en Virginie Grutters uit Groesbeek zijn in 2017 overgeschakeld van het houden van opfokleghennen naar Volwaardkuikens. Het houden van kuikens is een nieuwe tak van sport voor de pluimveehouders, maar dit hadden ze zo onder de knie. Daarnaast hebben z
John: “Ons bedrijf is in 1850 opgericht en is altijd een gemengd bedrijf geweest. Mijn vader is rond 1980 begonnen met het opfokken van leghennen. In 1999 kwamen wij in het bedrijf en zijn we als een van de eerste in Nederland overgestapt naar een volière
Virginie: “In 2006 zijn we gestart met de wijngaard. Wij houden wel van een uitdaging en met de nieuwe rassen was het mogelijk om in Nederland druiven te telen.
“Door de wijngaard en het bijbehorende terras kregen we veel bezoekers op ons bedrijf,” vertelt Virginie. “Die wilden graag een kijkje nemen in onze stal, maar dat ging niet omdat het geen zichtstal was. Echt uitleggen hoe we kippen houden ging dus niet.
“We houden nu 25.000 Volwaard vleeskuikens. We willen met de buitentuin en de zichtstal de consument betrekken bij pluimveehouderij. Laat ze maar komen kijken hoe kuikens gehouden worden. Het is goed als de consument kan zien waar de kuikens vandaan komen
“We hebben in 2017 een nieuwe stal gebouwd en een oude stal verbouwd voor het houden van de kuikens. Half september gaan we in onze bestaande stal de buitentuin maken, zodat onze bezoekers de kippen vanaf het terras kunnen zien lopen.”
John en Virginie hebben inmiddels vier rondes gedraaid in de nieuwe stal en een ronde in de verbouwde bestaande stal. De resultaten zijn erg goed. De uitval is altijd onder de 2% geweest, en zit  gemiddeld rond de 1,5%. De aflevergewichten zitten tussen d
“We zijn inmiddels gewend aan het houden van kuikens,” vertelt John. “Het belangrijkste is het kijken naar de dieren, dat is niet anders dan voorheen. Ik loop in ieder geval twee keer per dag door de stal. In de eerste ronde hebben we iedere week begeleid
“We volgen de gewichten van de kuikens goed met de automatische weegschaal. Daarnaast wegen we regelmatig een aantal kuikens met de hand. Zo houden we de groei nauwkeurig in de gaten en kunnen we indien nodig wat bijsturen.”
John: “We hebben in beide stallen een warmtewisselaar voor de eerste drie weken. In de winter zelfs langer omdat we veel overcapaciteit hebben. We hebben gekozen voor een Plettenburg warmtewisselaar met stoffilters zodat deze wisselaar schoon blijft.”
“Voor de ventilatie hebben we kokers op het dak staan die de lucht naar binnen zuigen. Andere nok ventilatoren zorgen voor de afzuiging. De lucht wordt zo mooi gestuurd over de dieren. Dit werkt goed in combinatie met de uitloopluiken omdat je gelijkdruk
Via deze beluchtingsbuizen wordt de lucht van de warmtewisselaars over de kuikens gestuurd.
“We hebben gekozen voor houtkrullen in de stal. We plaatsen pakken luzerne in de stal, omdat dit een van de eisen is voor het Beter Leven keurmerk. De luzerne is wel duurder dan strooisel, maar we hebben er bewust voor gekozen. De luzerne wordt namelijk v
“Iedereen die bij de kippen moet komen, moet eerst douchen. Alleen wij, de dierenarts en Willem de Haas van Coppens Diervoeding komen in onze stal. Per stal dragen we bovendien een andere overall en laarzen. We wassen ook even onze handen voordat we de st
“We hebben Roxell voerpannen. In de laatste voerpan zit verlichting. Als alle pannen leeg zijn gegeten behalve de laatste pan, waar de sensor in zit, dan slaat de voerlijn niet meer aan. Door de verlichting komen de kuikens op de pan af en wordt deze alsn
Het zijn traditionele voerpannen met een lage instap, zodat de kuikens er vanaf het begin snel in zitten. De kuikens worden de eerste dagen opgevangen met voer op kuikenpapier onder de nippelleiding.
John: “We hebben gekozen voor vier stalen silo’s, omdat deze iets goedkoper zijn en je minder last hebt van condensvorming met deze silo’s. En ze zijn mooier.”
“Onze kippen hebben het mooiste uitzicht van allemaal. Ze kijken uit over het heuvelachtige Reichswald,” besluit John lachend.
Interesse in een bezoekje aan de wijngaard en of het pluimveebedrijf van John en Virginie Grutters? Kijk op www.wijngaarddeplack.nl voor de mogelijkheden.
John en Virginie Grutters uit Groesbeek zijn in 2017 overgeschakeld van het houden van opfokleghennen naar Volwaardkuikens. Het houden van kuikens is een nieuwe tak van sport voor de pluimveehouders, maar dit hadden ze zo onder de knie. Daarnaast hebben z
John en Virginie Grutters uit Groesbeek zijn in 2017 overgeschakeld van het houden van opfokleghennen naar Volwaardkuikens. Het houden van kuikens is een nieuwe tak van sport voor de pluimveehouders, maar dit hadden ze zo onder de knie. Daarnaast hebben ze een wijngaard met een terras en zijn ze onlangs begonnen met de verkoop van Betsy ’s kip. “Een prima combinatie met voldoende uitdaging,” vertelt het enthousiaste stel.
John: “Ons bedrijf is in 1850 opgericht en is altijd een gemengd bedrijf geweest. Mijn vader is rond 1980 begonnen met het opfokken van leghennen. In 1999 kwamen wij in het bedrijf en zijn we als een van de eerste in Nederland overgestapt naar een volière
John: “Ons bedrijf is in 1850 opgericht en is altijd een gemengd bedrijf geweest. Mijn vader is rond 1980 begonnen met het opfokken van leghennen. In 1999 kwamen wij in het bedrijf en zijn we als een van de eerste in Nederland overgestapt naar een volière opfokstal. In 2008 hebben we er een nieuwe stal bij gezet en hielden we in totaal 90.000 opfokleghennen. Door een blikseminslag in 2016, brandde onze nieuwe stal af. Op dat moment liep ook ons contract af. Op dat moment moesten we bepalen hoe we verder wilden met ons bedrijf. Alle keuzes lagen voor ons open.”
Virginie: “In 2006 zijn we gestart met de wijngaard. Wij houden wel van een uitdaging en met de nieuwe rassen was het mogelijk om in Nederland druiven te telen.
Virginie: “In 2006 zijn we gestart met de wijngaard. Wij houden wel van een uitdaging en met de nieuwe rassen was het mogelijk om in Nederland druiven te telen.
“Door de wijngaard en het bijbehorende terras kregen we veel bezoekers op ons bedrijf,” vertelt Virginie. “Die wilden graag een kijkje nemen in onze stal, maar dat ging niet omdat het geen zichtstal was. Echt uitleggen hoe we kippen houden ging dus niet.
“Door de wijngaard en het bijbehorende terras kregen we veel bezoekers op ons bedrijf,” vertelt Virginie. “Die wilden graag een kijkje nemen in onze stal, maar dat ging niet omdat het geen zichtstal was. Echt uitleggen hoe we kippen houden ging dus niet. Als we verder wilden gaan met het houden van pluimvee, dan moesten deze ook zichtbaar zijn voor de consument. We kwamen toen als snel uit bij Volwaardvleeskuikens met het Beter Leven keurmerk.”
“We houden nu 25.000 Volwaard vleeskuikens. We willen met de buitentuin en de zichtstal de consument betrekken bij pluimveehouderij. Laat ze maar komen kijken hoe kuikens gehouden worden. Het is goed als de consument kan zien waar de kuikens vandaan komen
“We houden nu 25.000 Volwaard vleeskuikens. We willen met de buitentuin en de zichtstal de consument betrekken bij pluimveehouderij. Laat ze maar komen kijken hoe kuikens gehouden worden. Het is goed als de consument kan zien waar de kuikens vandaan komen. Dit zal ook helpen bij de verkoop Betsy’s kip kippenvlees.”
“We hebben in 2017 een nieuwe stal gebouwd en een oude stal verbouwd voor het houden van de kuikens. Half september gaan we in onze bestaande stal de buitentuin maken, zodat onze bezoekers de kippen vanaf het terras kunnen zien lopen.”
“We hebben in 2017 een nieuwe stal gebouwd en een oude stal verbouwd voor het houden van de kuikens. Half september gaan we in onze bestaande stal de buitentuin maken, zodat onze bezoekers de kippen vanaf het terras kunnen zien lopen.”
John en Virginie hebben inmiddels vier rondes gedraaid in de nieuwe stal en een ronde in de verbouwde bestaande stal. De resultaten zijn erg goed. De uitval is altijd onder de 2% geweest, en zit  gemiddeld rond de 1,5%. De aflevergewichten zitten tussen d
John en Virginie hebben inmiddels vier rondes gedraaid in de nieuwe stal en een ronde in de verbouwde bestaande stal. De resultaten zijn erg goed. De uitval is altijd onder de 2% geweest, en zit gemiddeld rond de 1,5%. De aflevergewichten zitten tussen de 2400 en 2500 gram en de netto voederconversie is 2.07. Alle kuikens zijn antibioticavrij afgeleverd.
“We zijn inmiddels gewend aan het houden van kuikens,” vertelt John. “Het belangrijkste is het kijken naar de dieren, dat is niet anders dan voorheen. Ik loop in ieder geval twee keer per dag door de stal. In de eerste ronde hebben we iedere week begeleid
“We zijn inmiddels gewend aan het houden van kuikens,” vertelt John. “Het belangrijkste is het kijken naar de dieren, dat is niet anders dan voorheen. Ik loop in ieder geval twee keer per dag door de stal. In de eerste ronde hebben we iedere week begeleiding gehad van Coppens. Nu komen ze een paar keer per ronde langs. We evalueren iedere ronde om te bekijken wat we beter kunnen doen in de volgende ronde. Het is trouwens wel prettig dat de rondes nu veel korter zijn dan bij opfokhennen. Na een week leegstand heb je weer nieuwe dieren in je stal. We zijn blij dat we deze keuze hebben gemaakt.”
“We volgen de gewichten van de kuikens goed met de automatische weegschaal. Daarnaast wegen we regelmatig een aantal kuikens met de hand. Zo houden we de groei nauwkeurig in de gaten en kunnen we indien nodig wat bijsturen.”
“We volgen de gewichten van de kuikens goed met de automatische weegschaal. Daarnaast wegen we regelmatig een aantal kuikens met de hand. Zo houden we de groei nauwkeurig in de gaten en kunnen we indien nodig wat bijsturen.”
John: “We hebben in beide stallen een warmtewisselaar voor de eerste drie weken. In de winter zelfs langer omdat we veel overcapaciteit hebben. We hebben gekozen voor een Plettenburg warmtewisselaar met stoffilters zodat deze wisselaar schoon blijft.”
John: “We hebben in beide stallen een warmtewisselaar voor de eerste drie weken. In de winter zelfs langer omdat we veel overcapaciteit hebben. We hebben gekozen voor een Plettenburg warmtewisselaar met stoffilters zodat deze wisselaar schoon blijft.”
“Voor de ventilatie hebben we kokers op het dak staan die de lucht naar binnen zuigen. Andere nok ventilatoren zorgen voor de afzuiging. De lucht wordt zo mooi gestuurd over de dieren. Dit werkt goed in combinatie met de uitloopluiken omdat je gelijkdruk
“Voor de ventilatie hebben we kokers op het dak staan die de lucht naar binnen zuigen. Andere nok ventilatoren zorgen voor de afzuiging. De lucht wordt zo mooi gestuurd over de dieren. Dit werkt goed in combinatie met de uitloopluiken omdat je gelijkdruk creëert. In de zijmuren zitten ook nog inlaatventielen welke enkel gebruikt worden bij extreem warme dagen.”
Via deze beluchtingsbuizen wordt de lucht van de warmtewisselaars over de kuikens gestuurd.
Via deze beluchtingsbuizen wordt de lucht van de warmtewisselaars over de kuikens gestuurd.
“We hebben gekozen voor houtkrullen in de stal. We plaatsen pakken luzerne in de stal, omdat dit een van de eisen is voor het Beter Leven keurmerk. De luzerne is wel duurder dan strooisel, maar we hebben er bewust voor gekozen. De luzerne wordt namelijk v
“We hebben gekozen voor houtkrullen in de stal. We plaatsen pakken luzerne in de stal, omdat dit een van de eisen is voor het Beter Leven keurmerk. De luzerne is wel duurder dan strooisel, maar we hebben er bewust voor gekozen. De luzerne wordt namelijk verhit, zodat deze Salmonella vrij wordt. De kuikens pikken er behoorlijk aan.”
“Iedereen die bij de kippen moet komen, moet eerst douchen. Alleen wij, de dierenarts en Willem de Haas van Coppens Diervoeding komen in onze stal. Per stal dragen we bovendien een andere overall en laarzen. We wassen ook even onze handen voordat we de st
“Iedereen die bij de kippen moet komen, moet eerst douchen. Alleen wij, de dierenarts en Willem de Haas van Coppens Diervoeding komen in onze stal. Per stal dragen we bovendien een andere overall en laarzen. We wassen ook even onze handen voordat we de stal in gaan. Hygiëne is belangrijk voor ons.”
“We hebben Roxell voerpannen. In de laatste voerpan zit verlichting. Als alle pannen leeg zijn gegeten behalve de laatste pan, waar de sensor in zit, dan slaat de voerlijn niet meer aan. Door de verlichting komen de kuikens op de pan af en wordt deze alsn
“We hebben Roxell voerpannen. In de laatste voerpan zit verlichting. Als alle pannen leeg zijn gegeten behalve de laatste pan, waar de sensor in zit, dan slaat de voerlijn niet meer aan. Door de verlichting komen de kuikens op de pan af en wordt deze alsnog goed leeggegeten, waardoor de voerlijn vol blijft.”
Het zijn traditionele voerpannen met een lage instap, zodat de kuikens er vanaf het begin snel in zitten. De kuikens worden de eerste dagen opgevangen met voer op kuikenpapier onder de nippelleiding.
Het zijn traditionele voerpannen met een lage instap, zodat de kuikens er vanaf het begin snel in zitten. De kuikens worden de eerste dagen opgevangen met voer op kuikenpapier onder de nippelleiding.
John: “We hebben gekozen voor vier stalen silo’s, omdat deze iets goedkoper zijn en je minder last hebt van condensvorming met deze silo’s. En ze zijn mooier.”
John: “We hebben gekozen voor vier stalen silo’s, omdat deze iets goedkoper zijn en je minder last hebt van condensvorming met deze silo’s. En ze zijn mooier.”
“Onze kippen hebben het mooiste uitzicht van allemaal. Ze kijken uit over het heuvelachtige Reichswald,” besluit John lachend.
“Onze kippen hebben het mooiste uitzicht van allemaal. Ze kijken uit over het heuvelachtige Reichswald,” besluit John lachend.
Interesse in een bezoekje aan de wijngaard en of het pluimveebedrijf van John en Virginie Grutters? Kijk op www.wijngaarddeplack.nl voor de mogelijkheden.
Interesse in een bezoekje aan de wijngaard en of het pluimveebedrijf van John en Virginie Grutters? Kijk op www.wijngaarddeplack.nl voor de mogelijkheden.
Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
De Heus Voeders
Welkom op de kennispartnerpagina van De Heus Voeders.

Wil je meer weten over onze aanpak in de leg- en/of vleespluimveesector? Klik dan verder.
Legpluimvee specialisten Vleespluimvee specialisten Legpluimvee- en opfoksector Vleespluimveesector
Contact
  • Ankie Maatman

    Ankie Maatman

    Sectordirecteur Legpluimvee

    0031-6-46122198

    amaatman@deheus.com

  • Henk Manting

    Henk Manting

    Verkoopleider Vleeskuikens Regio Noord/Duitsland

    0031-6-53698912

    hmanting@deheus.com

  • Oscar Visser

    Oscar Visser

    Verkoopleider Vleeskuikens regio Zuid

    0031-652870101

    ovisser@deheus.com

  • Wout van Wolfswinkel

    Wout van Wolfswinkel

    Commercieel Sectormanager VB en opfok

    0031-611915697

    wwolfswinkel@deheus.com

  • Peter van den Dungen

    Peter van den Dungen

    Commercieel Manager België/Frankrijk

    0032-475553777

    pdungen@deheus.com

Social Media
  • Volg ons op LinkedIn
  • Bekijk ons op YouTube
  • Volg ons op Facebook
  • Volg ons op Instagram
  • Volg ons op X
Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top