Stichting Agri Facts boekt eerste resultaat

„Afgelopen jaar zijn er zoveel rapporten en onderzoeken naar buiten gekomen. Wij onderzoeken of die kloppen, zo niet dan vragen we rectificatie en nemen zo nodig juridische maatregelen", zegt John Spithoven, melkveehouder in het Gelderse Maurik en voorzitter van de nieuwe stichting. „Er verschijnen zoveel rapporten van en voor overheden en ngo’s. Als wij er vraagtekens bij hebben, laten we het onderzoeken en vragen om rectificatie. Met de publicaties wordt nieuw beleid ontwikkeld. Staan er onjuistheden in dan is het toekomstig land- en tuinbouwbeleid ook niet juist”, licht de voorzitter toe.
Correctie bijdrage vleesconsumptie op klimaatprobleem
Het eerste heeft STAF het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) gevraagd de berichtgeving over het Klimaatakkoord en broeikasgasuitstoot ten aanzien van de landbouw te corrigeren. In zijn publicaties en berichtgeving stelt het PBL dat het eten van dierlijke producten een forse bijdrage levert aan het klimaatprobleem; het eten van minder vlees wordt gezien als een belangrijke oplossing voor het halen van de klimaatdoelen. „Deze voorstelling is misleidend. Deze rapporten liggen wel bij het klimaatoverleg op tafel en zijn basis voor toekomstig beleid. Dat klopt niet”, aldus John Spithoven. Krimp van de veehouderij heeft op het totale klimaatvraagstuk een zeer beperkt effect. Het is volgens de stichting onjuist te suggereren dat het eten van minder dierlijke producten aanzienlijk bijdraagt aan het halen van de klimaatdoelen. „Over twee weken weten we of er rectificaties volgen, zo niet dan gaan we juridische stappen ondernemen”, zegt John Spithoven.
Inmiddels heeft STAF een eerste reactie van het PBL ontvangen. Daarin geeft het PBL aan een onjuistheid die STAF signaleerde, meteen te hebben gerectificeerd. Een uitgebreidere reactie is nog onderweg.
Non-profit
De Stichting Agri Facts heeft als doel: Het controleren van de juistheid van (wetenschappelijke) feiten voor de onderbouwing van het land- en tuinbouwbeleid. Ook toetst STAF het gebruik van deze feiten en stelt zij alles in het werk om ervoor te zorgen dat correcte feiten worden gebruikt voor het land- en tuinbouwbeleid.
De STAF wil haar doel onder meer te bereiken door het uitvoeren dan wel organiseren van wetenschappelijk onderzoek, lobbyactiviteiten en het genereren van media-aandacht.
De STAF beoogt het algemeen nut en heeft geen winstoogmerk. De bestuursleden werken als vrijwilliger. Geesje Rotgers, wetenschapsjournalist, is de enige betaalde kracht. Bondgenoten financieren het onderzoek en stellen fondsen beschikbaar. „Het bestuur maakt de afweging welke onderwerpen wel of niet worden opgepakt op basis van het beschikbare budget, is er de juiste wetenschappelijke expertise te realiseren en verwachten we met het resultaat het beleidsmatige verschil te kunnen maken. We kijken hoe het loopt en gaan ons bewijzen. Het bedrijfsleven ondersteunt ons van alle kanten”, besluit John Spithoven.