PCB's in voer door siloverf

Dit bevestigt het Rijksbureau voor natuur, milieu en consumentenbescherming in Noord-Rijnland-Westfalen (Lanuv). Dat meldt de Duitse website dgs-magazin.de deze week. De PCB-belasting is dus zeer waarschijnlijk van de binnenverven van de silocellen uit de jaren zestig. Vanwege de toxiciteit is het gebruik van PCB sinds eind jaren tachtig verboden.
Een acuut gezondheidsrisico was volgens eerdere bevindingen op geen enkel moment. De autoriteiten onderzoeken momenteel of het bedrijf de afgelopen jaren voldoende heeft voldaan aan zijn verplichting tot zelfauditing.
Al in 2012 opvallend
Al in 2012 had Lanuv verhoogde niveaus van PCB's in het voer aangetroffen van de Agravis-voerfabriek in Minden. Op dat moment was de bron van de verontreiniging een gecoat oppervlak van de vulinrichting voor de voederzakken. Het systeem is vervolgens gerenoveerd. De huidige officiële voorbeelden tonen aan dat het dezelfde oppervlaktecoatings zijn als in 2012. In het huidige geval worden silo's aangetast, waaruit de mengvoeders in de transportvoertuigen worden geladen.
Alle diervoederfabrikanten moeten ervoor zorgen dat ze geen verven gebruiken die PCB's bevatten. In de komende maanden zal de Lanuv fabrikanten controleren op vergelijkbare coatings, vooral in oudere opslag- of silocontainers, in een focal point monitoring.
Bedrijven geblokkeerd
In Noordrijn-Westfalen werden 75 pluimveebedrijven en een varkensfokkerij voorlopig geblokkeerd. Op dit moment zijn nog steeds 44 bedrijven geblokkeerd in de deelstaat. Ook in andere deelstaten waren bedrijven geblokkeerd, meldt dgs-magazin.de. Half november werden de eerste bedrijven geblokkeerd.

Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: Landwirtschaftsministerien Nordrhein-Westfalen und Niedersachsen