Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieAgribusinessFotoserie: 'Hoogwaardige eiwitten uit slachtbijproducten'

Fotoserie: 'Hoogwaardige eiwitten uit slachtbijproducten'

Wereldwijd worden steeds meer kippen geslacht en zijn er dus meer bijproducten van het slachtproces. Verlies van hoogwaardige voedingsstoffen uit deze bijproducten is echter niet meer nodig. Noblesse Proteins produceert veer-, bloed- en vleesmeel en pluimveevet uit deze bijproducten en dat zonder restafval in een super duurzaam proces en met financiële opbrengst voor slachterijen.
De duurzaamste fabriek ter wereld voor de verwerking van pluimveeslachtafval staat op het Energie Transitiepark Midden Drenthe bij Wijster.
De duurzaamste fabriek ter wereld voor de verwerking van pluimveeslachtafval staat op het Energie Transitiepark Midden Drenthe bij Wijster.
Noblesse Proteins verwerkt categorie 3 slachtafval. Dat zijn bijproducten van het pluimveeslachtproces die goedgekeurd zijn voor menselijke consumptie. Wolken stoom hangen rondom de fabriek maar je ruikt nauwelijks een geur. De uitkomende lucht wordt gefi
Noblesse Proteins verwerkt categorie 3 slachtafval. Dat zijn bijproducten van het pluimveeslachtproces die goedgekeurd zijn voor menselijke consumptie. Wolken stoom hangen rondom de fabriek maar je ruikt nauwelijks een geur. De uitkomende lucht wordt gefilterd door een biofilter.
Edwin Huisken heeft als accountmanager contact met klanten in voer-, petfood- en aquaindustrie en is het gezicht van het bedrijf. De productie start elke maandag om 13 uur als de eerste grondstoffen binnen zijn, en draait tot zaterdag 22 uur. Er werken tw
Edwin Huisken heeft als accountmanager contact met klanten in voer-, petfood- en aquaindustrie en is het gezicht van het bedrijf. De productie start elke maandag om 13 uur als de eerste grondstoffen binnen zijn, en draait tot zaterdag 22 uur. Er werken twintig mensen in de productie in drie ploegen. In totaal werken er 30 personen. Door samenwerkingsverbanden met technische opleidingen en als leerbedrijf te functioneren werft Noblesse personeelsleden.
Zes slachterijen, GPS, Remkes, Plukon, Van Den Bor, van Miert en 2 Sisters Storteboom, besloten in 2009 dat ze de verwerking beter in eigen beheer op konden gaan zetten. Door de start van Noblesse in 2012 is de marktwerking voor de afzet van categorie 3 s
Zes slachterijen, GPS, Remkes, Plukon, Van Den Bor, van Miert en 2 Sisters Storteboom, besloten in 2009 dat ze de verwerking beter in eigen beheer op konden gaan zetten. Door de start van Noblesse in 2012 is de marktwerking voor de afzet van categorie 3 slachtafval ontstaan.
Aanvoer van de grondstoffen via containers of tankwagens. De zes aandeelhouders leveren vlees, bloed en veren aan Noblesse. „Onze grondstoffen komen voor 70 tot 80 procent van de aandeelhouders, de rest kopen we bij”, zegt Gradus.
Aanvoer van de grondstoffen via containers of tankwagens. De zes aandeelhouders leveren vlees, bloed en veren aan Noblesse. „Onze grondstoffen komen voor 70 tot 80 procent van de aandeelhouders, de rest kopen we bij”, zegt Gradus.
Cooker en vleesperser: De fabriek is verdeeld in een vlees-, bloed- en verenlijn. Per uur kan de fabriek 16.000 kilogram vlees verwerken tot vleesmeel. De supercooker voor de vleesmeellijn is een grote frituurpan voor verhitting van de vleesmix. Twaalf uu
Cooker en vleesperser: De fabriek is verdeeld in een vlees-, bloed- en verenlijn. Per uur kan de fabriek 16.000 kilogram vlees verwerken tot vleesmeel. De supercooker voor de vleesmeellijn is een grote frituurpan voor verhitting van de vleesmix. Twaalf uur nadat de kuikens geslacht zijn, zijn de bijproducten al verwerkt tot vleesmeel.
Hydrolyser veren: De veren worden op de slachterijen geperst zodat het water eruit is. Door hydrolyse met stoom worden de eiwitten als het ware open geknipt. De eiwitten worden gedroogd en als verenmeel opgeslagen.
Hydrolyser veren: De veren worden op de slachterijen geperst zodat het water eruit is. Door hydrolyse met stoom worden de eiwitten als het ware open geknipt. De eiwitten worden gedroogd en als verenmeel opgeslagen.
In de controlekamer, het hart van de fabriek, volgt een medewerker continue het hele proces.
In de controlekamer, het hart van de fabriek, volgt een medewerker continue het hele proces.
De planning: een belangrijk onderdeel van het hele proces. Slachterijen opereren in de maakindustrie; veel tonnen met veel mensen. Als verwerker is Noblesse procesindustrie; veel tonnen met weinig mensen wat een efficiënte planning vraagt.
De planning: een belangrijk onderdeel van het hele proces. Slachterijen opereren in de maakindustrie; veel tonnen met veel mensen. Als verwerker is Noblesse procesindustrie; veel tonnen met weinig mensen wat een efficiënte planning vraagt.
Externe en interne laboratoria controleren de grondstoffen voor verwerking. Ook wordt elke levering bemonsterd en geanalyseerd. „Wij zijn GMP+ gecertificeerd en kunnen dan ook garanderen dat we hoogwaardige eiwitten en vetten produceren en leveren die vol
Externe en interne laboratoria controleren de grondstoffen voor verwerking. Ook wordt elke levering bemonsterd en geanalyseerd. „Wij zijn GMP+ gecertificeerd en kunnen dan ook garanderen dat we hoogwaardige eiwitten en vetten produceren en leveren die volledig traceerbaar zijn. We verwerken alleen kip en voornamelijk vleeskuikens. Dat levert lichter verteerbare producten op wat voordelen biedt voor onze afzet”, legt Edwin uit.
Door selectie van de grondstoffen, alleen pluimvee van voornamelijk jonge dieren en een ultramodern productieproces opereert Noblesse in het topsegment van de markt. Noblesse Proteins produceert van links naar rechts pluimveevet, pluimveemeel, verenmeel e
Door selectie van de grondstoffen, alleen pluimvee van voornamelijk jonge dieren en een ultramodern productieproces opereert Noblesse in het topsegment van de markt. Noblesse Proteins produceert van links naar rechts pluimveevet, pluimveemeel, verenmeel en bloedmeel uit categorie 3 slachtafval.
De eiwitten en vetten vinden hun weg over de hele wereld als ingrediënten voor diervoer, huisdiervoeding, viskwekerijen en meststoffen. „Ons doel is om tot de top 3 van eiwit- en vetleveranciers te blijven horen”, zegt Edwin Huisken.
De eiwitten en vetten vinden hun weg over de hele wereld als ingrediënten voor diervoer, huisdiervoeding, viskwekerijen en meststoffen. „Ons doel is om tot de top 3 van eiwit- en vetleveranciers te blijven horen”, zegt Edwin Huisken.
Tachtig procent gaat in bulk per as naar de klant, de overige 20 procent wordt afgeleverd in bigbags van 1 of 2 ton. „Wij kennen geen afval en werken super duurzaam; Meer dan 70 procent van de benodigde energie komt van de buurman Attero en zonnepanelen l
Tachtig procent gaat in bulk per as naar de klant, de overige 20 procent wordt afgeleverd in bigbags van 1 of 2 ton. „Wij kennen geen afval en werken super duurzaam; Meer dan 70 procent van de benodigde energie komt van de buurman Attero en zonnepanelen leveren een deel van de overige energie. De diverse schoonmaakstromen worden ontdaan van vaste stof. De vaste delen worden als slib verwerkt in slibvergisters als energiebron en de waterfractie gaat als afvalwater naar Attero. Het condensaat gaat rechtstreeks naar hun afvalwaterzuivering. Lees de uitgebreide reportage over slachtafvalverwerker Noblesse Proteins in vakblad Pluimveeweb dat donderdag 13 december is verschenen.

Lees de uitgebreide reportage over slachtafvalverwerker Noblesse Proteins in vakblad Pluimveeweb dat donderdag 13 december is verschenen. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan.

Foto van Monique van Loon
Tekst: Monique van Loon

Monique van Loon – van Duijnhoven is opgegroeid op een pluimveebedrijf met vleeskuikenouderdieren in Brabant. Monique heeft na haar opleiding aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch ruim twintig jaar in het pluimveebedrijfsleven gewerkt als bedrijfsadviseur en communicatiespecialist pluimvee. In 2010 startte ze haar bedrijf AgriContent met als specialisme pluimvee. Ze denkt mee met de redactie en schrijft als freelancer voor Pluimveeweb.

Beeld: Ellen Meinen, Noblesse

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top