Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Dossiers
  • Video & foto
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsEconomieAfzetVleesconsumptie stabiel ondanks 'vega-trend'

Vleesconsumptie stabiel ondanks 'vega-trend'

Een sappige steak.
Ondanks alle aandacht in maatschappij en (sociale) media voor vleesvervangers, vleesloze dagen, flexitarisme en vegetarisme, blijft de vleesconsumptie in Nederland heel stabiel, op 76,6 kilo per hoofd van de bevolking. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier.

Stichting Wakker Dier wil graag de omvang van de vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Nederland weten. Tot en met 2012 werden die data aangeleverd via de Productschappen, maar na de opheffing van de PVE kwam daar een einde aan.

De Wageningse onderzoekers hebben een overzicht gemaakt van de vleesconsumptie over de periode 2005 - 2017. Het totale verbruik van vlees en vleeswaren beloopt in 2017 bijna 77 kilo; vrijwel identiek aan het verbruik in de twee voorgaande jaren. Alleen in de periode tussen 2010 en 2015 was sprake van een lichte daling, van zo'n 79 kilo naar ruim 76 kilo. Sindsdien is die hoeveelheid nagenoeg stabiel, en ligt de vleesconsumptie op het niveau van 2005.

Bijna de helft van de consumptie bestaat uit varkensvlees, met 36,5 kilo. Daarna volgen pluimveevlees (22,1 kilo) en rundvlees (15,4 kilo). Ook deze verhouding is vrij stabiel.

Gat

De onderzoekers constateren dat er veel belangstelling is voor vleesvervangers, vegetarisme en flexitarisme. Veel Nederlanders geven aan meerdere dagen in de week geen vlees te eten en in algemene zin minder vlees te willen eten. Tegelijkertijd vertonen de cijfers nauwelijks tot geen daling. 'Voor dit 'gat' zijn wel hypotheses te formuleren, maar nog geenszins sluitende antwoorden gevonden', aldus het rapport. Conclusie: 'De vleesminderende vraag is minder groot dan zich op basis van 'maatschappelijke beelden en geluiden' laat vermoeden.'

Foto van Gineke Mons
Tekst: Gineke Mons

Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Vanaf begin jaren 90 is ze werkzaam in de landbouwjournalistiek. Sinds 2008 als freelancer, met het accent op veehouderij en diergezondheid.

Beeld: Pixabay

Bron: Wageningen Economic Research

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Dossiers
  • Video & foto
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top