Huitema stelt Europese Commissie vragen over import Braziliaanse kip

De Europese Unie blokkeerde eind april vorig jaar de import van kip en andere vlees van 20 Braziliaanse vleesbedrijven vanwege zorgen over sanitaire controles en de aanhoudende vondst van salmonella op Braziliaanse kip.
Toen de grenzen in september weer open gingen, exporteerden de Brazilianen hun kipfiletvoorraden van het hele jaar voor heel lage prijzen naar de EU, geven Nederlandse pluimveeslachterijen aan. Als gevolg daarvan klapten de Europese vleeskuikenprijzen in elkaar. Huitema wil weten of er daadwerkelijk negen maanden oude kipfilets naar de EU geëxporteerd zijn en of deze nog wel houdbaar zijn.
Voedselveiligheid op nummer één
„Voedselveiligheid staat op nummer één. De Europese consument moet blind kunnen vertrouwen op het voedselveiligheidssysteem in de Europese Unie. Het systeem moet ervoor zorgen dat er geen te oud of salmonella besmet Braziliaans kippenvlees op de markt komt en de volksgezondheid in het gedrang komt”, stelt de Europarlementariër.
‘Brazilië moet grenzen ook openstellen’
Bovendien vindt Huitema dat Brazilië haar grenzen ook open moet stellen voor vlees uit de Europese Unie. Tot nu toe is dat nog niet het geval. „We zijn voorstander van vrije handel. Maar dan moet het wel eerlijk gaan. Wanneer de EU haar grenzen openstelt voor Braziliaans vlees moet Brazilië dat andersom ook doen. Voor kip is Brazilië wellicht geen interessante exportmarkt, maar voor andere vleessoorten wel.”
Bekijk hier de vragen van Huitema aan de Europese Commissie.