Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
Dutch Poultry Expo logo
  • Home
  • Nieuws
Dutch Poultry ExpoOndernemenMaatschappijPBL corrigeert eindelijk cijfers broeikasgassen vleesconsumptie

PBL corrigeert eindelijk cijfers broeikasgassen vleesconsumptie

Vlees op de barbecue.
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) geeft eindelijk toe dat het halveren van de vleesconsumptie in heel Europa zou leiden tot een vermindering van 2 tot 4 procent in de uitstoot van broeikasgassen. Dat staat nu zo op de PBL-website. Dat meldt de Stichting Agri Facts (Staf).

De besparing op de uitstoot van broeikasgassen is afhankelijk van de vleessoort die men laat staan: kip, varken of rund.

Aanvankelijk hield het PBL het publiek voor dat de klimaatwinst 25 tot 40 procent zou bedragen. Vorige maand stelde het PBL dit al enigszins bij, na actie van Stichting Agri Facts, maar noemde het bureau nog altijd niet het werkelijke klimaatvoordeel van het eten van minder vlees, volgens STAF. 'Tot gisteren, nadat STAF deze week opnieuw in actie kwam.'

Schadelijke gevolgen

Stichting Agri Facts is enerzijds blij met het bereikte resultaat en de relatief vlotte aanpassing van de cijfers door het PBL. Anderzijds ziet STAF ook de schadelijke gevolgen van deze grote onzorgvuldigheid van het PBL, door veel te hoge broeikasgascijfers voor vleesconsumptie naar buiten te brengen. John Spithoven, voorzitter van STAF: „Het maakt nogal wat uit of je politiek en samenleving voorhoudt dat halvering van de vleesconsumptie 25 tot 40 procent, óf 2 tot 4 procent minder broeikasgassen oplevert.”

Aan cijfers van het PBL wordt door politiek en samenleving veel waarde gehecht, daarbij is het PBL door de Rijksoverheid aangewezen als rekenmeester voor de uitwerking van het Klimaatakkoord. Spithoven: „Wij moeten er op kunnen vertrouwen dat óók de cijfers over de land- en tuinbouw zorgvuldig tot stand zijn gekomen en met diezelfde zorgvuldigheid zijn gerapporteerd. Dat was hier beslist niet het geval.”

Halvering niet realistisch

Halvering van de vleesconsumptie wordt niet realistisch geacht. Het PBL adviseert het kabinet om binnen het huidige Klimaatakkoord aan te sturen op een vermindering van de consumptie van dierlijke eiwitten van 15 procent. In dat geval zal de klimaatwinst zo’n 0,5 tot 1 procent minder broeikasgassen zijn.

Foto van Gineke Mons
Tekst: Gineke Mons

Gineke Mons (1970) groeide op op een biologisch melkveebedrijf in Gelderland. Na haar studie journalistiek werkte ze 13 jaar bij het Agrarisch Dagblad. Sinds 2008 is ze freelance (landbouw)journalist, met het accent op veehouderij en diergezondheid.

Beeld: Pixabay

Bron: Stichting Agri Facts

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Gerelateerde evenementen
19mrt2019

Thema-sessie: Duurzaamheid

Kom meer te weten over duurzame oplossingen in de pluimveehouderij op woensdag 20 maart 2019 in Hardenberg. Agrisun brengt kennis over en geeft praktische tips.
19 maart te Hardenberg
20mrt2019

Thema-sessie: Duurzaamheid

Kom meer te weten over duurzame oplossingen in de pluimveehouderij op woensdag 20 maart 2019 in Hardenberg. Agrisun brengt kennis over en geeft praktische tips.
20 maart te Hardenberg
Kennis halen op de beurs
De pluimveesector verandert in een razend tempo waarbij investeringen in mensen, dieren en technologie centraal staan. Experts praten u bij over onderwerpen als verduurzaming, afzet/verkoop, techniek, data en dierenwelzijn. Maar ook over de steeds veranderende normen als het gaat om dierenwelzijn. Onderwerpen waar u als pluimveehouder, agrarisch medewerker, dierenarts en student echt iets aan heeft. Hoe blijft u bij, en hoe zorgt u ervoor dat uw bedrijf klaar is voor de toekomst? Het antwoord daarop is Dutch Poultry Expo 2020. Tijdens de Dutch Poultry Expo op 9 en 10 juni in Hardenberg organiseert Pluimveeweb in het Pluimveeweb kennistheater sessies met zeer uiteenlopende praktische onderwerpen voor de pluimveehouder. Op de ochtend van de opening van de beurs op 9 juni organiseert Pluimveeweb het openingscongres. Tijdens dit congres staat er een spraakmakende keynote spreker op het podium die zijn visie deelt met het publiek. Na zijn presentatie bent u als bezoeker aan zet! Tijdens 'Ask me anything' kunt u live vragen stellen aan de spreker en behandelen we vooraf ingestuurde vragen. Voor alle activiteiten dient u zich op te geven via deze site.
Dutch Poultry Expo
Organisatie
Durtch Poultry Expo logo
Agrio logo
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top