Verlaging importheffing serieuze bedreiging eiersector
Kostprijs eieren 16 procent hoger door strenge wet- en regelgeving

Dat blijkt uit een onderzoek van Wageningen Economic Research (WEcR) naar de concurrentiepositie van de Europese eiersector, dat 14 mei werd gepubliceerd. Het rapport toont de impact van het verminderen of opheffen van importheffingen op de concurrentiepositie van de EU-eiersector, zowel voor schaaleieren als voor eipoeder.
Wageningen onderzocht mogelijke scenario’s omdat onzeker is dat importheffingen altijd in de huidige vorm blijven bestaan. In toekomstige handelsverdragen worden de importheffingen mogelijk aangepast.
Enkele scenario's
Bij 50 procent lagere importheffingen kunnen Oekraïne en de VS heeleipoeder goedkoper aanbieden dan Europese leghennenhouders. Als de wisselkoers dan ook nog eens 10 procent daalt, zodat de euro minder waard wordt, dan kunnen alle landen buiten de EU eipoeder goedkoper aanbieden dan EU-landen. Argentinië en India kunnen dan eipoeder 6 procent goedkoper aanbieden dan het gemiddelde EU-prijsniveau en Oekraïne zelfs 14 procent lager.
In een zogeheten 'worst case-scenario' vervalt de importheffing helemaal in combinatie met een 10 procent lagere wisselkoers voor niet-EU-valuta. Dan zouden Argentinië en India eipoeder 18 procent goedkoper aan kunnen bieden en Oekraïne 27 procent goedkoper.
Vergelijking productiekosten
De productiekosten van schaaleieren uit verrijkte kooien in de EU bedroegen in 2017 gemiddeld 0,88 euro per kg eieren. Tussen de belangrijkste ei-producerende landen, varieerden de productiekosten in 2017 van 0,96 euro per kilo in Denemarken en 0,94 euro in het Verenigd Koninkrijk tot 0,82 euro in Spanje en 0,83 euro per kilo schaaleieren in Polen.
De kosten in Nederland, Duitsland en Italië liggen rond het EU-gemiddelde. Vergeleken met het gemiddelde niveau binnen de EU waren de productiekosten voor schaaleieren in 2017 lager in de VS (-24%), Oekraïne (-22%), Argentinië (-14%) en India (-11%).
Voor heeleipoeder zijn de productiekosten voor landen buiten de EU zelfs nog lager. Vergeleken met het gemiddelde niveau in de EU waren de productiekosten in 2017 lager in de VS (-21%), Oekraïne (-20%), Argentinië (-13%) en India (-13%). Aangezien de transportkosten van eipoeder laag zijn, is de aanbiedingsprijs uit derde landen relatief laag. De huidige invoerheffingen beschermen de EU tegen invoer uit deze landen.
Dierenwelzijnseisen bepalend
Vooral door dierenwelzijnseisen is de kostprijs in de EU hoger. In Argentinië, India en Oekraïne is geen wetgeving inzake dierenwelzijn. Daar zitten leghennen in legbatterijen en hebben 350 tot 400 vierkante centimeter ruimte per hen. In de EU zijn legbatterijen sinds 2012 verboden en moeten leghennen minimaal in verrijkte kooien worden gehouden waar ze minstens 750 vierkante centimeter ruimte hebben per hen.
Bekijk hier het complete rapport naar de concurrentiepositie van de Europese eiersector.