'Oekraïne omzeilde importquota kip wel degelijk bewust'

„Oekraïense pluimveeproducenten hebben het handelsverdrag nooit geschonden en zich altijd gehouden aan Europese wet- en regelgeving wat betreft voedselveiligheid en dierenwelzijn”, beweert Sergii Karpenko, uitvoerend directeur van de Poultry Union of Ukraine. De handelsovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne zorgt volgens hem voor een gelijk speelveld voor alle producenten en eerlijke en gezonde concurrentie. Dit is goed voor de consument, vindt Kapenko. Hij verwijt de EU een anti-Oekraïne campagne.
‘Europese Commissie gaf fout toe’
Huitema en Schreijer zijn het volstrekt oneens met deze zienswijze. „Oekraïense pluimveeproducenten hebben kip bewust opmerkelijk versneden – borstkappen met een stukje vleugel – om de importquota te omzeilen”, zegt hij. Nergens te wereld wordt kip zo versneden. Dankzij deze opmerkelijke versnijdingswijze exporteerde het land vorig jaar circa 75.000 kip, 55.000 ton meer dan het quotum van 20.000 ton.
„De Europese Commissie geeft toe dat ze hierin fouten hebben gemaakt bij totstandkoming van het handelsverdrag. Niet voor niks is het nu aangepast”, vertelt Huitema. De EU verhoogde de hoeveelheid tariefvrije kip die Oekraïne naar Europa mag exporteren van 20.000 naar 70.000 ton (70 miljoen kilo). Maar kippenborsten met vleugel en vel komen er zonder invoerheffing niet meer in. Daarover bereikten de Europese Commissie en de regering in Kiev in maart overeen.
„In de handelsovereenkomst staat ook dat Oekraïne meer kip en eieren naar de Europese Unie mag exporteren wanneer ze zich houden aan de Europese standaarden. De Europese Unie wil hier Oekraïne zelfs mee helpen. Maar hier zit geen schot in . Oekraïense pluimveeproducenten kunnen nog niet voldoen aan onze standaarden”, zegt Huitema.
Gelijk speelveld
Schreijer-Pierik is het volledig met Huitema eens. Ze wil een eerlijke sociale markteconomie met een gelijk speelveld. „Oekraïne moet pas kunnen exporteren als ze gelijke standaarden en regels dan de EU hanteren voor milieu, dierenwelzijn en klimaat”, vindt Schreijer.
De CDA- Europarlementariër vindt dat pluimveeproducten uit derde landen niet zomaar op onze markt mogen worden afgezet. „We hebben te maken met oneerlijke concurrentie en een ongelijk speelveld. Om dit tegen te gaan moeten er importheffingen blijven gelden voor de invoer van kip en eieren uit de Oekraïne.”