Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenFotoserie: Tien procent hogere voerwinst door uitkomst in de stal

Fotoserie: Tien procent hogere voerwinst door uitkomst in de stal

„Met uitkomst in de stal heb je twee dagen meer werk bij opzet en daarna zes weken minder werk omdat het koppel beter te managen is. Tel daarbij op de tien procent hogere voerwinst; mijn beslissing om beide vleeskuikenbedrijven om te bouwen was snel gemaakt." Dat zegt Bart Janssen, vleeskuikenhouder in het Drentse Zuidvelde. Met 4 punten lagere voederconversie, 70 gram meer groei, 40 procent minder medicijnen, lagere voetzoolscore levert uitkomst in de stal 10 procent meer voerwinst per vierkante meter op.
Bart Janssen is super tevreden over uitkomst in de stal met het X-Treck systeem. „Gezondere kuikens, fijner werken, betere resultaten zowel technisch als financieel en het is echt een uitdaging”, stelt de vleeskuikenhouder. De investering voor uitkomst in
Bart Janssen is super tevreden over uitkomst in de stal met het X-Treck systeem. „Gezondere kuikens, fijner werken, betere resultaten zowel technisch als financieel en het is echt een uitdaging”, stelt de vleeskuikenhouder. De investering voor uitkomst in de stal is hiermee in 2,5 jaar terugverdiend.
In 2015 herbouwde Janssen een kuikenstal en installeerde daar een X-Treck systeem als proefstal. De resultaten waren vanaf het begin beter. De rust van de kuikens viel direct op. Een groot verschil met de andere stallen. Die kuikens leverden standaard 4,5
In 2015 herbouwde Janssen een kuikenstal en installeerde daar een X-Treck systeem als proefstal. De resultaten waren vanaf het begin beter. De rust van de kuikens viel direct op. Een groot verschil met de andere stallen. Die kuikens leverden standaard 4,5 tot 5 cent meer per kuiken op. De kuikens komen uit en vallen eerst op een kunststofband. Daar kunnen ze bijkomen van het uitkomen. Janssen bouwde de afgelopen 4 jaar in alle 13 stallen van de twee vleeskuikenbedrijven het X-Treck systeem.
Broederij Schotman levert de 19 daagse bebroede eieren aan het vleeskuikenbedrijf. Janssen start direct met temperatuurmetingen van de eieren. „De temperatuur van de eierschaal moet dan 36 tot 38 graden Celsius zijn, de staltemperatuur is 33 tot 34 graden
Broederij Schotman levert de 19 daagse bebroede eieren aan het vleeskuikenbedrijf. Janssen start direct met temperatuurmetingen van de eieren. „De temperatuur van de eierschaal moet dan 36 tot 38 graden Celsius zijn, de staltemperatuur is 33 tot 34 graden Celsius”, licht Bart toe.
De kuikens komen vanzelf naar de papierbaan met voer. Ze kunnen direct voer en water opnemen. Bij directe toegang tot voer en water, ontwikkelen de organen de eerste twee dagen enorm snel. De kuikens hebben een goede start en betere technische resultaten
De kuikens komen vanzelf naar de papierbaan met voer. Ze kunnen direct voer en water opnemen. Bij directe toegang tot voer en water, ontwikkelen de organen de eerste twee dagen enorm snel. De kuikens hebben een goede start en betere technische resultaten en nauwelijks antibiotica nodig.
Een wereldprestatie: de uitkomst van een kuiken.
Een wereldprestatie: de uitkomst van een kuiken.
Lege doppen tussen nog niet uitgekomen broedeieren. De eerste eieren komen uit op dag -3 (dag 19 van het broeden), de laatste op dag 0; de normale uitkomstdag in de broederij. Elk kuiken kan individueel op zoek naar water en voer waardoor het kuiken goed
Lege doppen tussen nog niet uitgekomen broedeieren. De eerste eieren komen uit op dag -3 (dag 19 van het broeden), de laatste op dag 0; de normale uitkomstdag in de broederij. Elk kuiken kan individueel op zoek naar water en voer waardoor het kuiken goed opstart. Janssen koos voor het X-Treck systeem vanwege de flexibiliteit en de hoge automatiseringsgraad.
Het afgelopen jaar bouwde Janssen een nieuwe vleeskuikenstal op het bedrijf Janssen Pluimvee en twee aan de overzijde van de Asserstraat op hun bedrijf Ankerhaar.
Het afgelopen jaar bouwde Janssen een nieuwe vleeskuikenstal op het bedrijf Janssen Pluimvee en twee aan de overzijde van de Asserstraat op hun bedrijf Ankerhaar.
De stallen zijn voorzien van lichtplaten, luchtinlaatventielen met een gootje voor de minimum ventilatie en hangende lampen op schaduwplekken te voorkomen.
De stallen zijn voorzien van lichtplaten, luchtinlaatventielen met een gootje voor de minimum ventilatie en hangende lampen op schaduwplekken te voorkomen.
Janssen installeerde in de nieuwe stallen stoffilters. „Vergunningstechnisch was dat niet verplicht maar we doen het graag voor onze omgeving. Het waterbad van 30 vierkante meter vangt een groot deel van het stof af,” legt Bart Janssen uit.
Janssen installeerde in de nieuwe stallen stoffilters. „Vergunningstechnisch was dat niet verplicht maar we doen het graag voor onze omgeving. Het waterbad van 30 vierkante meter vangt een groot deel van het stof af,” legt Bart Janssen uit.
Als de eieren uitkomen loopt de temperatuur op. „Dat proces moet je leren. Een juiste verdeling van de warme lucht is cruciaal. Ik werk met Wesselman heaters; die zijn nauwkeurig te regelen,” licht Bart toe.
Als de eieren uitkomen loopt de temperatuur op. „Dat proces moet je leren. Een juiste verdeling van de warme lucht is cruciaal. Ik werk met Wesselman heaters; die zijn nauwkeurig te regelen,” licht Bart toe.
Janssen installeerde vorig jaar de tweede houtkachel, nu met een capaciteit van 1500 kWatt die beide bedrijven verwarmd. „Dit kon nu nog met sde-subsidie, de levensduur van de kachel is 10 jaar”, licht Bart toe. De kachel is uitgevoerd met luchtnabehandel
Janssen installeerde vorig jaar de tweede houtkachel, nu met een capaciteit van 1500 kWatt die beide bedrijven verwarmd. „Dit kon nu nog met sde-subsidie, de levensduur van de kachel is 10 jaar”, licht Bart toe. De kachel is uitgevoerd met luchtnabehandeling, stoffiltering en heeft een ad-blue systeem. De stofuitstoot is nu 3 mg in plaats van 20 mg, de norm die ervoor staat.
Elke twee dagen wordt de kachel gevuld met houtsnippers. De kachel brandt continue, werkt gemakkelijk en vraagt weinig onderhoud.
Elke twee dagen wordt de kachel gevuld met houtsnippers. De kachel brandt continue, werkt gemakkelijk en vraagt weinig onderhoud.
De voorraad houtsnippers. Na aanvoer moeten de snippers een jaar drogen. De aanvoer is voor 90 procent uit de regio. Bart werkt kostprijsgedreven. Bij investeringen in verbetering van welzijn of milieu berekent hij altijd wat het oplevert.
De voorraad houtsnippers. Na aanvoer moeten de snippers een jaar drogen. De aanvoer is voor 90 procent uit de regio. Bart werkt kostprijsgedreven. Bij investeringen in verbetering van welzijn of milieu berekent hij altijd wat het oplevert.

Lees de uitgebreide reportage over Bart Janssen in vakblad Pluimveeweb dat vrijdag 14 juni is verschenen. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pluimveeweb? Klik dan hier.

Foto van Monique van Loon
Tekst: Monique van Loon

Monique van Loon – van Duijnhoven is opgegroeid op een pluimveebedrijf met vleeskuikenouderdieren in Brabant. Monique heeft na haar opleiding aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch ruim twintig jaar in het pluimveebedrijfsleven gewerkt als bedrijfsadviseur en communicatiespecialist pluimvee. In 2010 startte ze haar bedrijf AgriContent met als specialisme pluimvee. Ze denkt mee met de redactie en schrijft als freelancer voor Pluimveeweb.

Beeld: Ingrid Sweers

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top