Gebruik DutriRock bij pluimvee verboden

„Na een tip van de NVWA hebben we direct onderzoek gedaan naar DutriRock. We kwamen tot de conclusie dat het een biocide is”, vertelt Koelman. „Iedere biocide moet door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) erkend worden voordat het op de markt gebracht mag worden. Dat is bij DutriRock niet het geval. Dus mag het niet gebruikt worden in de pluimveehouderij”, licht de woordvoerder toe. De ILT stelde de leverancier op de hoogte dat het product niet op de markt gebracht had mogen worden.
De leverancier kan een aanvraag indienen bij het Ctgb om het middel erkend te krijgen. Tot nu toe is dat nog niet gedaan. Het erkend krijgen van een biocide bij het Ctgb is een langdurig proces, dat vaak een paar jaar duurt.
Onderzoek door de NVWA
De NVWA startte begin deze week een onderzoek naar DutriRock Bedding Powder. De NVWA neemt monsters op vleeskuikenbedrijven waar het poeder tegen salmonellabesmetting is toegepast. Pas wanneer de uitslag van de monsters gunstig is, mogen er vleeskuikens op het bedrijf worden afgeleverd.
„De NVWA bezoekt alle twaalf vleeskuikenbedrijven waar het poeder is ingezet om vast te stellen of er op dit moment stallen met vleeskuikens aanwezig zijn die behandeld zijn met Dutrirock. Bij bedrijven waar dit niet het geval is, kunnen de vleeskuikens regulier geslacht worden. Wanneer dit wel het geval is, mag het vlees van deze vleeskuikens pas vrijgegeven worden als de resultaten van het laboratoriumonderzoek bekend en gunstig zijn", legt woordvoerder Michel van der Maas van de NVWA uit.
DutriRock
DutriRock Bedding Powder is een poeder op basis van chloordioxide die langzaam vrijkomt en daardoor voor een langere tijd ontsmettend werkt. Ten opzichte van chloor werkt chloordioxide 2,5 keer zo sterk en bestrijdt het diverse typen salmonella. Het poeder is op meerdere vleeskuikenbedrijven ingezet die de afgelopen drie jaar een besmetting opliepen. In bijna 90 procent van de stallen bleef een nieuwe salmonellabesmetting uit, waaronder stallen met java, infantis en thyphimurium.

Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief