Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Dossiers
  • Video & foto
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidHygiëneMens is het probleem bij naleving hygiëneprotocollen

Mens is het probleem bij naleving hygiëneprotocollen

Bedrijfstoegang met ontsmettingsmat
Bedrijfstoegang met ontsmettingsmat
Canadees onderzoek wijst uit dat naleving van hygiëneprotocollen op pluimveebedrijven wereldwijd een probleem is. De zwakste schakel is hierbij het gedrag van de mens. „Je kunt allerlei regels bedenken maar begin met de aanpak van de zwakste schakel en kijk wat er aangepast en verbeterd kan worden.”

Dat zegt Michel Banning, vermeerderaar in Didam. De Canadese Jean-Pierre Vaillancourt, hoogleraar aan de faculteit voor diergeneeskunde Montreal, en Manon Racicot, dierenarts-epidemioloog bij de Canadian Food Inspection Agency, onderzochten 40 jaar over de hele wereld de naleving van de hygiëneprotocollen.

Menselijk gedag
Onderzoek met verborgen camera’s laat zien dat op sommige punten minder dan de helft van de stalbezoekers zich houdt aan de hygiëneprotocollen. Het probleem is het gebrek van overtuiging dat hygiëneprotocollen van belang zijn. „Veel pluimveehouders weten precies te vertellen waar een bezoeker zich aan moet houden maar houden zich zelf niet aan de protocollen. Ze zien zichzelf niet als een mogelijke bron van besmetting omdat het hun pluimveebedrijf is,” aldus Vaillancourt. Een goed uitgevoerde hygiënesluis en werkbare protocollen zijn een vereiste voor goed gedrag van de mens.

Hygiënesysteem gebaseerd op gedrag
Naast fysieke punten zoals situering hygiënesluis, stallen, zichtbare protocollen en barrières is het opleiden van pluimveehouders en medewerkers een verbeterpunt. Om een goede hygiënecultuur te krijgen zijn vier factoren belangrijk: de mens, begeleiding, omgeving en communicatie.

Houding, verantwoordelijkheidsbesef en competenties van de pluimveehouder en het personeel zijn essentieel voor het goed naleving van hygiëneprotocollen. Via voorlichting, training, duidelijke communicatie, controle en terugkoppeling

„Veel pluimveehouders hebben de hygiëne al goed voor elkaar. Voor degenen waar de hygiëne nog verbeterd kan worden, kunnen we met bovenstaande informatie aan de slag. Denk aan studieclubavonden, uitleg door controlerende instanties of dierenartsen etcetera. De situatie in België laat de noodzaak weer duidelijk zien,” aldus Michel Banning.

Foto van Monique van Loon
Tekst: Monique van Loon

Monique van Loon – van Duijnhoven is opgegroeid op een pluimveebedrijf met vleeskuikenouderdieren in Brabant. Monique heeft na haar opleiding aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch ruim twintig jaar in het pluimveebedrijfsleven gewerkt als bedrijfsadviseur en communicatiespecialist pluimvee. In 2010 startte ze haar bedrijf AgriContent met als specialisme pluimvee. Ze denkt mee met de redactie en schrijft als freelancer voor Pluimveeweb.

Beeld: Monique van Loon

Bron: Bravo

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Dossiers
  • Video & foto
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top