Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenNederlands bedrijf produceert kippeneiwit op basis van schimmels

Kip straks wellicht overbodig bij maken van eiwit

Nederlands bedrijf produceert kippeneiwit op basis van schimmels

Voor de productie van eieren zijn voorlopig nog kippen nodig. Maar om eiwit als bindmiddel te gebruiken zijn kippen in de toekomst wellicht overbodig. Het Bredase bedrijf BioscienZ is erin geslaagd kippenei-eiwit te produceren op basis van schimmels.

Oprichter Wim de Laat spreekt van een doorbraak tegenover dagblad De Telegraaf. „We zijn er in geslaagd het eiwit van een kip na te maken. We stoppen kunstmatige genen in een schimmel waarna we kippenei-eiwit kunnen genereren door fermentatie van suikerbieten. Het resultaat is een veganistisch eiwit dat gebruikt kan worden als bindmiddel in brood, vlees(vervangers), sauzen en salades.”

„Een kwart van alle eieren wordt door de voedingsindustrie gebruikt voor bewerkt voedsel”, vertelt De Laat. „De industriële productie van eiwit is niet direct goedkoper dan het houden van kippen, maar wel veel duurzamer. Je hebt geen last van ammoniakuitstoot uit mest en je hoeft geen granen en soja te verbouwen voor voer. Bovendien produceer je tot twintig keer meer per hectare met veel minder water en zonder industrieel antibioticagebruik. Tot slot is ons eiwit niet kwetsbaar voor vogelgriep, Fipronil en salmonella-issues.”

Duurt zeker vijf jaar

Naast duurzaam wil De Laat ook betaalbaar produceren. „Nu zijn veel vleesvervangers nog duurder dan vlees en gevogelte, maar in principe moet het mogelijk zijn ze goedkoper te produceren. De markt is nu nog te klein en de technologie duur, maar dat gaat snel veranderen.”

Het duurt zeker nog vijf jaar voor het kippenei-eiwit op de markt verschijnt. De vleesvervangers zijn er mogelijk al over drie jaar. „De fermentatie-techniek zelf is niet nieuw”, legt De Laat uit. „Ook voor bier, wijn, brood en kaas wordt die gebruikt.”

Lees het complete interview op de website van De Telegraaf.

Foto van Tom Schotman
Tekst: Tom Schotman

Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.

Beeld: Susan Rexwinkel

Bron: De Telegraaf

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top