Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenFotoserie: Korte keten Kuijpers Kip in bedrijf

Fotoserie: Korte keten Kuijpers Kip in bedrijf

Het meest duurzame vleeskuikenbedrijf ter wereld ligt in het Limburgse Grubbenvorst, gemeente Horst aan de Maas. Familie Kuijpers heeft na 15 jaar procedures en plannen maken in mei de eerste broedeieren in de stal opgezet. Een vleeskuikenbedrijf zonder gasaansluiting, kuikens groeien met familiewarmte, geen antibiotica, 97 procent ammoniakreductie, geen transport en een lage carbon footprint. Een korte keten voor de productie van gezond en betaalbaar kippenvlees.
Marcel, Jan en Cor Kuijpers voor het nieuwe bedrijf. Samen met Joris, bedrijfsleider vermeerdering, runnen zij het familiebedrijf Kuijpers Kip. Vanaf de A73 is dit imposante gebouw met daarop het logo ‘Lekker eten voor iedereen’ goed zichtbaar. „We produc
Marcel, Jan en Cor Kuijpers voor het nieuwe bedrijf. Samen met Joris, bedrijfsleider vermeerdering, runnen zij het familiebedrijf Kuijpers Kip. Vanaf de A73 is dit imposante gebouw met daarop het logo ‘Lekker eten voor iedereen’ goed zichtbaar. „We produceren kippenvlees in de juiste balans tussen mens, dier en milieu. Vlees dat voor iedereen betaalbaar is”, zegt Marcel Kuijpers.
Zijaanzicht bedrijf. Linksvoor is de elektraruimte, daarnaast de inpandige broederij. Linksachter de technische ruimtes voor luchtwasser en warmteterugwinning. Rechtsvoor de vier kuikenafdelingen voor elk 64.000 vleeskuikens.
Zijaanzicht bedrijf. Linksvoor is de elektraruimte, daarnaast de inpandige broederij. Linksachter de technische ruimtes voor luchtwasser en warmteterugwinning. Rechtsvoor de vier kuikenafdelingen voor elk 64.000 vleeskuikens.
De inpandige broederij heeft nu vier Pas Reform voorbroedkasten. Twee kasten bevatten de broedeieren van Kuijpers Kloek uit Stevensbeek voor een afdeling van 64.000 kuikens. De eerste broedresultaten zijn boven verwachting. „90 procent uitkomst van moeder
De inpandige broederij heeft nu vier Pas Reform voorbroedkasten. Twee kasten bevatten de broedeieren van Kuijpers Kloek uit Stevensbeek voor een afdeling van 64.000 kuikens. De eerste broedresultaten zijn boven verwachting. „90 procent uitkomst van moederdieren van 30 weken”, zegt Jan Kuijpers.
De eendagskuikens in het patiosysteem. Elke afdeling bevat twee rijen voor in totaal 64.000 reguliere vleeskuikens. Elke twee weken wordt een nieuwe afdeling volgelegd met 18 dagen bebroede eieren. De bezetting in het patiosysteem is 23 kuikens per vierka
De eendagskuikens in het patiosysteem. Elke afdeling bevat twee rijen voor in totaal 64.000 reguliere vleeskuikens. Elke twee weken wordt een nieuwe afdeling volgelegd met 18 dagen bebroede eieren. De bezetting in het patiosysteem is 23 kuikens per vierkante meter.
Door middel van het inspectieplatform sta je altijd oog in oog met de kuikens. „De controle van de kuikens kost wat meer tijd dan in een grondstal. Uitval noteren, aanpassingen in klimaat of verlichting; dat kunnen we allemaal met de mobiele telefoon”, le
Door middel van het inspectieplatform sta je altijd oog in oog met de kuikens. „De controle van de kuikens kost wat meer tijd dan in een grondstal. Uitval noteren, aanpassingen in klimaat of verlichting; dat kunnen we allemaal met de mobiele telefoon”, legt Jan Kuijpers uit. De zwarte ventilatiekleppen sturen 30 procent van de maximale ventilatie op 0,5 procent nauwkeurig. De laatste 70 procent gaat door de grote openingen met geregelde louvrekleppen.
De verwarmingsunits bestaan uit dunne slangetjes met water van circa 40-45° Celsius uit de warmtepomp. Via een recirculatieventilator wordt de warme lucht gemengd met de vers binnenkomende lucht.
De verwarmingsunits bestaan uit dunne slangetjes met water van circa 40-45° Celsius uit de warmtepomp. Via een recirculatieventilator wordt de warme lucht gemengd met de vers binnenkomende lucht.
Het patiosysteem reduceert 70 procent ammoniak, de luchtwasser reduceert 90 procent ammoniak dus de totale reductie is 97 procent. De veertjes worden door de sprinklers naar beneden geslagen. Het grove stof blijft op zolder.
Het patiosysteem reduceert 70 procent ammoniak, de luchtwasser reduceert 90 procent ammoniak dus de totale reductie is 97 procent. De veertjes worden door de sprinklers naar beneden geslagen. Het grove stof blijft op zolder.
De warme lucht, die normaal naar buiten gaat, gaat hier naar de warmtewisselaar in twee circuits: een van 45 ° Celsius voor de broederij en de kleinste kuikens en een van 23 ° Celsius. „We winnen hier 2700 kWatt terug; ter vergelijking een heteluchtkanon
De warme lucht, die normaal naar buiten gaat, gaat hier naar de warmtewisselaar in twee circuits: een van 45 ° Celsius voor de broederij en de kleinste kuikens en een van 23 ° Celsius. „We winnen hier 2700 kWatt terug; ter vergelijking een heteluchtkanon is 80 kWatt”, legt Marcel Kuijpers uit in de gigantische techniekruimtes.
Het Triple EEE systeem van Inno+ reinigt eerst alle uitgaande ventilatielucht in de luchtwasser en reduceert hiermee ammoniak, fijnstof, geur en kiemen. De lucht wordt vrijgemaakt van kiemen en stof waardoor de kans op eventuele besmetting van de jongere
Het Triple EEE systeem van Inno+ reinigt eerst alle uitgaande ventilatielucht in de luchtwasser en reduceert hiermee ammoniak, fijnstof, geur en kiemen. De lucht wordt vrijgemaakt van kiemen en stof waardoor de kans op eventuele besmetting van de jongere kuikens nihil is. Door de inzet van het slimme systeem, de drie E’s staan voor energie, efficiëntie en economie, heeft Kuijpers Kip geen gas of fossiele brandstof nodig om de stallen te verwarmen. Het bedrijf heeft geen gasaansluiting. Het gebruik van warmte van oudere kuikens voor de jongere, de zogenaamde familiewarmte is een nieuwe toepassing.
Een andere innovatie is het branddetectiesysteem. Kuijpers ontwikkelde het samen met MJ-Tech en Elotec. Na een vooraf ingestelde tijd na het afgaan van het rookalarm gaat de ventilatie terug naar 30 procent en komt de stal vol mist. Het vuur zal doven en
Een andere innovatie is het branddetectiesysteem. Kuijpers ontwikkelde het samen met MJ-Tech en Elotec. Na een vooraf ingestelde tijd na het afgaan van het rookalarm gaat de ventilatie terug naar 30 procent en komt de stal vol mist. Het vuur zal doven en de kuikens overleven de brand. „Als de kuikens overleven bij 30 procent ventilatie, zal dit voor sector een grote doorbraak betekenen. Veel bedrijven hebben koeling en daar is dit systeem relatief gemakkelijk te maken”, licht Marcel Kuijpers toe.
De buis van het rookdetectiesysteem van Elotec. In overleg met de verzekeringsmaatschappij is een zogenaamde beslisboom opgesteld. „We willen brand voorkomen en als er brand is zo min mogelijk schade oplopen. De beslisboom is geprogrammeerd in de Stienen
De buis van het rookdetectiesysteem van Elotec. In overleg met de verzekeringsmaatschappij is een zogenaamde beslisboom opgesteld. „We willen brand voorkomen en als er brand is zo min mogelijk schade oplopen. De beslisboom is geprogrammeerd in de Stienen klimaatapparatuur waardoor opeenvolgende acties automatisch worden ingezet”, legt Marcel uit.
De zolder boven het patiosysteem: rechtsboven wordt de inkomende lucht voorverwarmd, valt op de klep en wordt in het midden gemengd met de stallucht. Warme lucht stijgt op en gaat over de zijmuurtjes naar de kuikens.
De zolder boven het patiosysteem: rechtsboven wordt de inkomende lucht voorverwarmd, valt op de klep en wordt in het midden gemengd met de stallucht. Warme lucht stijgt op en gaat over de zijmuurtjes naar de kuikens.
Rechts de aanvoerband voor slachtrijpe kuikens en het laaddock. Na de eerste aflevering is het vergroot zodat de laders meer werkruimte hebben. De vrachtwagens voor kuikens en de mest worden binnen geladen.
Rechts de aanvoerband voor slachtrijpe kuikens en het laaddock. Na de eerste aflevering is het vergroot zodat de laders meer werkruimte hebben. De vrachtwagens voor kuikens en de mest worden binnen geladen.
De mest komt tegelijk met de kuikens de stal uit en wordt naar de andere kant van de loods getransporteerd. De eerste mest had een drogestofgehalte van 60 procent. De mest wordt afgevoerd naar DEP.
De mest komt tegelijk met de kuikens de stal uit en wordt naar de andere kant van de loods getransporteerd. De eerste mest had een drogestofgehalte van 60 procent. De mest wordt afgevoerd naar DEP.
Er is een aparte stroomruimte, ook een apart brandcompartiment. De zuidkant het dak en een derde van het noordelijk dak ligt vol met zonnepanelen, in totaal 427 kWatt.
Er is een aparte stroomruimte, ook een apart brandcompartiment. De zuidkant het dak en een derde van het noordelijk dak ligt vol met zonnepanelen, in totaal 427 kWatt.
Dit is de eerste fase, de tweede is in 2020 gepland: 4 afdelingen van 64.000 kuikens en de slachterij. De planning is om in 2022 te slachten. Fase 3 en 4 omvatten ook beide 4 afdelingen van 64.000 kuikens. Ondertussen gaat de bouw van de bio energie centr
Dit is de eerste fase, de tweede is in 2020 gepland: 4 afdelingen van 64.000 kuikens en de slachterij. De planning is om in 2022 te slachten. Fase 3 en 4 omvatten ook beide 4 afdelingen van 64.000 kuikens. Ondertussen gaat de bouw van de bio energie centrale van start voor verwaarding van de meststromen in samenwerking met Houbensteyn.
De missie van familie Kuijpers: ‘Lekker eten voor iedereen’. „We produceren kippenvlees in de juiste balans tussen mens, dier en milieu. Vlees dat voor iedereen betaalbaar is. Dit zijn we aan het uitvinden en willen we graag delen”, besluit Marcel Kuijper
De missie van familie Kuijpers: ‘Lekker eten voor iedereen’. „We produceren kippenvlees in de juiste balans tussen mens, dier en milieu. Vlees dat voor iedereen betaalbaar is. Dit zijn we aan het uitvinden en willen we graag delen”, besluit Marcel Kuijpers.

Lees het volledige artikel over dit meest duurzame vleeskuikenbedrijf ter wereld in vakblad Pluimveeweb dat 30 augustus 2019 verschijnt. Ontvangt u het vakblad Pluimveeweb nog niet? Vraag dan hier een gratis proefnummer aan. Wilt u een abonnement op vakblad Pluimveeweb? Klik dan hier.

Foto van Monique van Loon
Tekst: Monique van Loon

Monique van Loon – van Duijnhoven is opgegroeid op een pluimveebedrijf met vleeskuikenouderdieren in Brabant. Monique heeft na haar opleiding aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch ruim twintig jaar in het pluimveebedrijfsleven gewerkt als bedrijfsadviseur en communicatiespecialist pluimvee. In 2010 startte ze haar bedrijf AgriContent met als specialisme pluimvee. Ze denkt mee met de redactie en schrijft als freelancer voor Pluimveeweb.

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Dossier(s)
Dit artikel is onderdeel van de volgende dossiers:
Nieuwbouw vleeskuikenstal
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top