Bosbranden Amazonewoud zetten mogelijk streep door Mercosur-deal

Er zijn dit jaar al 76.000 branden gedetecteerd in Brazilië. Een stijging van 80 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De meeste van die bosbranden zijn aangestoken door Brazilianen die de vrijgekomen grond willen gebruiken als landbouwgrond. Dat gebeurde in het verleden ook al, maar door de politiek van Bolsonaro heerst het gevoel van straffeloosheid bij het ontginnen van het regenwoud.
Mercosurdeal
De Europese Unie en de landen van het handelsblok Mercosur – Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay – hebben kortelings na 20 jaar onderhandelen een breed handelsakkoord bereikt. Tegen het handelsakkoord ontstond er echter heel wat protest van Europese landbouwers die immers vrezen voor deloyale concurrentie, vooral de pluimveevleessector wordt zwaar getroffen. Zo worden de importquota vanuit de Mercosurlanden van pluimveevlees verhoogt met 180.000 ton, dit is een verdubbeling van hetgeen eind 2017 was goedgekeurd door de EU-lidstaten. Globaal gezien wordt er jaarlijks al 900.000 ton pluimveevlees geïmporteerd van derde landen. Deze verhoging van de importquota zou volgens AVEC, de Europese organisatie van pluimveeverwerkers, een aanzienlijk jobverlies met zich meebrengen.
President Bolsonaro gaat overstag
De aanhoudende kritiek is niet in dovemansoren gevallen. President Bolsonaro ondertekende een verordening die alle ministers oproept de nodige maatregelen te nemen om de branden in het Amazonewoud op te volgen en te bestrijden. President Bolsonaro voerde direct een nultolerantiebeleid in tegen brandstichters. Daarnaast maakte de Braziliaanse regering ook bekend dat het extra geld (heeft 38,5 miljoen real (8,5 miljoen euro)) heeft vrijgemaakt om de bosbranden in het Amazonegebied te bestrijden door de inzet van militairen ter ondersteuning van de brandweer en het vervolgen van brandstichters.

Tekst: Tom Schotman
Groeide op een vleeskuikenbedrijf in het Achterhoekse Vragender op. Schrijft sinds augustus 2013 voor Pluimveeweb.nl, vakblad Pluimveeweb, Pigbusiness.nl, vakblad Pig Business en de regionale agrarische vakbladen van Agrio.
Beeld: Mercopress
Bronnen: Pluimvee, Belga, Vlaams infocentrum land- en tuinbouw