Eisen elektrakeuring brandveiligheid aangescherpt en objectinformatiekaart verplicht

Dat zijn twee belangrijke punten in de Kamerbrief ‘Voortgangsrapportage Actieplan brandveilige veestallen’ die woensdag 4 september verscheen. De objectinformatiekaart heeft vooral meerwaarde voor het bewustzijn van brandveiligheid. Met een objectinformatiekaart wordt een veehouder vooraf gedwongen na te denken over brandveiligheid. Ook het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming stelt de objectinformatiekaart verplicht.
Digitale kaarten kunnen nog niet ingelezen worden in brandweerauto’s. Daarmee is de praktische bruikbaarheid voor de brandweer wat minder groot. Via de Maatlat Duurzame Veehouderij wordt het gebruik van een objectinformatiekaart gestimuleerd. Andere sectoren, zoals de varkenshouderij zullen het gebruik van objectinformatiekaart stimuleren, maar niet via de kwaliteitssystemen voorschrijven.
Elektrakeuring steeds strenger
Daarnaast moeten pluimveebedrijven die aan IKB Kip of IKB Ei deelnemen voor 1 januari 2020 een elektrakeuring hebben gedaan. Het merendeel van de pluimveebedrijven hebben al eens zo’n keuring gehad omdat de meeste verzekeringen dit al eisten. De ervaring is dat elektra-inspecties leiden tot aanpassingen en ze in het algemeen door de veehouders als zinvol worden ervaren. De eisen aan de elektrakeuring worden aangescherpt in 2019 en de jaren daarna.
In het verleden werd in de veehouderij veelal een Agro Elektra Inspectie uitgevoerd. De komende jaren verandert dit. In Holland Varken, IKB Kip en IKB Ei en Vitaal Kalf kan een veehouder kiezen voor de verschillende soorten keuringen, Agro Elektra Inspectie en/of NEN 3140 (scoop 8 van Scios). De pluimvee- en de varkenssector gaan in 2019 voorstellen de Nederlandse Technische Afspraak (NTA) 8220 (onder de scoop 10 van Scios) als mogelijkheid toe te voegen aan hun kwaliteitssysteem. In praktijk betekent dit dat de eisen voor de elektrakeuring voor pluimveestallen worden aangescherpt.
Knaagdierenbestrijding
Exacte cijfers zijn niet bekend maar ratten en muizen worden vaak aangeduid als veroorzaker van de kortsluiting. Aangezien het gebruik van vergif steeds meer aan banden wordt gelegd, wordt dit steeds lastiger.
De huidige aanpak van ratten en muizen richt zich op Integrated Pest Management (IPM). Het RIVM voert in de eerste helft van 2019 in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, welzijn en sport een evaluatie uit naar de toepasbaarheid van Integrated Pest Management (IPM). De veehouderijsectoren zijn daarbij betrokken. De resultaten daarvan kunnen meegenomen worden in het plan van aanpak.
Lees meer over de ‘Voortgangsrapportage Actieplan brandveilige veestallen’ in de Kamerbrief van woensdag 4 september.