Pluimveeweb.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Economie

      Subcategorieën

      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVoedingVoerBuilenbrand in maïs ontwikkelt snel

Builenbrand in maïs ontwikkelt snel

Pluimveehouders die CCM of korrelmaïs in hun rantsoen willen opnemen, doen er goed aan de daarvoor bestemde maïspercelen nu al te controleren op builenbrand. Percelen met veel builenbrand (1 op de tien planten) zijn ongeschikt als pluimveevoer. Aan rundvee kan het (ingekuild) wel gevoerd worden.

De hete, droge zomer heeft maïsplanten gevoelig gemaakt voor de builenbrandschimmel. Diverse partijen constateren dat de schimmelbollen zich momenteel snel ontwikkelen, door het vochtige weer. Builenbrand wordt veroorzaakt door de brandschimmel Ustilago maydis die bepaalde delen van de plant aantast. De grote zwarte schimmelbollen in de kolf maken het product minder smakelijk. De schimmel zelf is niet giftig, vaak zijn juist op deze planten ook andere schimmels (Fusarium, Aspergillus en Penicillium) aanwezig die wel giftige stoffen produceren. Deze mycotoxinen zijn schadelijk voor de ontwikkeling van (jonge) biggen.

Naast het risico van gifstoffen moet men ook bij 10 procent aangetaste planten (de kolf volledig aangetast) rekening houden met 4 procent lagere drogestofopbrengst en lagere voederwaarden.

Wanneer sprake is van builenbrand aantasting in de voor CCM of korrelmaïs bestemde percelen is het zinvol te overwegen deze te ruilen met andere percelen. Door de aantasting, vaak gepaard met fusarium-aantasting, is het gewas ook minder stevig. Omdat CCM en korrelmaïs langer moeten afrijpen, bestaat de kans op legering.

Tekst: Henk Wassink

Beeld: Henk Wassink Communicatie

Bron: www.edepot.wur.nl

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pluimveeweb is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week (dinsdag, donderdag en zaterdag) gratis het belangrijkste nieuws uit de pluimveehouderij in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pluimveeweb.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Economie
  • Markt vleeskuikens
  • Markt eieren
  • Markt broedeieren
  • Voerprijzen
  • Afzet
  • Agribusiness
Ondernemen
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
Voeding
  • Water
  • Voer
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Antibiotica
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Huisvesting
Pluimveeweb.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Economie
      • Markt vleeskuikens
      • Markt eieren
      • Markt broedeieren
      • Voerprijzen
      • Afzet
      • Agribusiness
    • Ondernemen
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
    • Voeding
      • Water
      • Voer
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Antibiotica
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Huisvesting
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top